Predsednik OKS Vlade Divac

Divac: U Londonu imamo 10 realnih šansi za medalju
 
Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac rekao je danas da u sportu uvek treba težiti boljem i da je zato osnovni cilj srpskog olimpijskog tima na Igrama u Londonu da bude uspešniji nego pre četiri godine u Pekingu.
Srbija je na prethodnim Olimpijskim igrama osvojila tri medalje (Milorad Čavić srebro, Novak Đoković i vaterpolisti bronzu), a Divac se nada da bi u Londonu broj odličja mogao da bude između pet i 10.
-Radimo na tome da naši sportisti budu maksimalno spremni u Londonu, pre svega da na pravi način predstavljaju zemlju iz koje dolaze, a sa rezultatima koje su ostvarili u kvalifikacionom delu mislim da imamo i velike šanse da osvojimo neke medalje. U sportu uvek treba teziti da budete bolji od onog prethodnog, tako da, ako smo osvojili tri u Pekingu, onda se nadamo da će biti više od toga – rekao je Divac novinarima isped SC Ušće.
On je ocenio da Srbija ima 10 realnih šansi za medalju, ali da je jako teško prognozirati jer u sportu mnogo toga zavisi od trenutnog osećaja.
-U ovom vremenu, kada je tehnologija na visokom nivou, nema velikih iznenađenja. Kad sam rekao 10 šansi, to znači da njih 10 ima realne šanse da osvoji medalju, odnosno da su na trenutnoj poziciji u svetu, među tri u svojim disciplinama. Prvo Đoković, najbolji sportista sveta, imamo Čavića, koji ima treće vreme u svojoj disciplini na svetu ove godine, pa strelce koji su ove godine na svojim takmičenjima osvajali medalje. To su negde naši glavni aduti, uz normalno vaterpoliste i nadamo se odbojkaše, pa možda kajakaše i veslače. Imamo potencijal, a šta će od toga biti – videćemo – istakao je on.
Prema njegovim rečima, veoma je važno poštovati olimpijski duh i poruku osnivača olimpijskog pokreta Pjera Kubertena da je važno učestvovati, ali da je sasvim logično da jedan sportista kad već dođe na takmičenje želi da uradi i nešto više.
-Mi kao organizacija i svi naši sportisti želimo da napravimo dobar rezultat, a to je naravno osvajanje medalja. Imamo šansu da napravimo nešto lepo i da se svi vratimo iz Londona sa osmehom – konstatovao je Divac.
Kao igrač Divac je dva puta učestvovao na Igrama, u Seulu 1988. i Atlanti 1996. godine i osvojio je dve srebrne medalje.
-Mnogo je lakše na terenu, pre svega što imate par obaveza, jesu one naporne i dosta toga treba uraditi da bi došli u poziciju da osvojite medalje. Ali je sve isplanirano, sve vam je spremno. E, sad smo mi u poziciji, ne govorim samo za sebe, nego za sve moje saradnike u Olimpijskom komitetu da pokušamo našim mladim sportistima da obezbedimo najbolje moguće uslove. Mislim da smo to u poslednje dve godine uradili i zbog toga i očekujemo dobre rezultate.-
Divac će tokom Igara, kako je naveo ispuniti sve funkcionerske obaveze, ali najveći deo vremena potrudiće se da provede uz naše sportiste, mađu kojima nažalost nema košarkaša.
-Meni je jako žao što nasa reprezentacija nije deo olimpijskog turnira, iako mislim da smo imali kvalitet. Možda je čak lakše osvojiti medalju, nego se uopšte plasirati na Olimpiske igre. Ipak, svakako da ću naci vremena da odem pogledam par utakmica.
On je iskoristio priliku da se zahvali svim partnerima od države preko Minisarstva sporta, grada Beograda, AP Vojvodina i sponzorima što su omogućili srpskim sportistima da sprovedu plan priprema za Igre u Londonu.
-Ceo projekat Londona 2012 započeli smo mnogo ranije nego što se to obično radi. Iz prostog razloga, što smo želeli da budemo sigurni da ćemo obezbediti sredstva za pripreme naših sportista. U januaru i februaru smo imali veoma jaku zimu, gde jednostavno nije moglo da se trenira napolju, tu su nam najviše problema zadavali atletski sportovi, tako da smo morali da ih pošaljemo u Južnu Afriku, na Tenerife i Kopar. A za to je bilo potrebno sredstava koje smo obezbedili mnogo ranije – kazao je on.
Za kraj, Divac je rekao da su pripreme za Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. i narednje letnje u Riju 2016. godine već počele.
-To je možda novina, ali veliku zahvalnost dugujem mojim saradnicima koji su poslednjih par meseci radili danonoćno i osmislili programe za Soči i Rio. Mi smo već krenuli, iako se London još nije ni završio. Treba težiti da našim sportistima obezbedimo najbolje moguće uslove, ne samo na ovim prostorima, jer ukoliko osvajaju medalje i beleže dobre rezultate onda moraju da imaju elitne uslove, jer su oni ipak najbolji ambasadori naše zemlje – zaključio je Divac.

 

Povezana vest:  Počinju 30. Olimpijske Igre u Londonu, svečano otvaranje od 20,12!