maskote

Malezijski olimpijci mogu da odlože ramazanski post
 
Malezijski takmičari moći će da prekrše ramazanski post dok se budu nadmetali na Olimpijskim igrama u Londonu, poručili su danas zvaničnici ove mahom muslimanske zemlje.
Olimpijske igre u Londonu počinje u petak i biće to prvi put da se one održavaju tokom ramazana još od Moskve 1980.
Tokom ramazana, koji je počeo proteklog vikenda, muslimani treba da se uzdrže od hrane, pića i seksa od jutra do mraka kada svoj post prekidaju jelom – iftar.
Zvaničnici Nacionalnog saveta fatve, najviše verske instance u Maleziji, saopštili su da sportisti mogu da odlože svoj post do posle Igara budući da se takmiče na međunarodnom događaju za čast svoje zemlje.
-Oni odlaze na OI kako bi doneli slavu svojoj zemlji. Mogu da poste kada se vrate u Maleziju – rekao je AFP-u zvaničnik malezijske države Perak, Mufti Harusani Zakarija.
-Kuran kaže ako se takmičiš, možeš da odložiš post ali posle moraš da ga nadoknadiš.
Jedanaest od 30 malezijskih sportista u Londou su muslimani. Među njima je i biciklista Azizulhasni Avang, koji je 2009. osvojio srebrnu medalju na svetskom biciklističkom šampionatu, i koji će sada odložiti post.
Sekretar Malezijskog olimpijskog komiteta Sieh Kok Či takođe smatra da olimpijski takmičari ne bi trebalo da poste dok se nadmeću.
-To im je jedinstvena prilika da učestvuju na Igrama. Trebalo bi da se uzdrže od posta kako bi mogli da se nadmeću za medalju – rekao je on.
Malezija će imati predstavnike u devet sportova u Londonu, a zanimljivo je da je među sportistima i Nur Surjani Mohamad Taibi, koja se takimiči u streljaštvu, i koja će učestvovati na Igrama u Londonu i pored toga što je u osmom mesecu trudnoće.
Britanski tabloid „Dejli mejl“ još 2006. godine preneo je saopstenje Islamske komisije za ljudska prava koja je ocenila da je datum održavanja Olimpijskih igara utvrđen bez obraćanja pažnje na muslimane, a Turska, Egipat i Maroko su tražili da se Igre odlože.
Međunarodni olimpijski komitet odbio je ove zahteve rekavši da su Igre sekularan događaj.
Islamski zvaničnici u Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Alžiru i Maroku nedavno su dozvolili svojim sportistima da odlože post i pored neslaganja nekih muslimana.

 

Povezana vest:  Srpskim sportistima i psiholog na usluzi u Londonu