london_2012_baklja

Prenošenje Olimpijske baklje izmislio Adolf Hitler

 

Prenošenje baklje postalo je ustaljena tradicija Olimpijskih igara, ali malo ko, međutim, zna da je ideja o njenom štafetnom prenošenju od grčke Olimpije do grada održavanja sportske manifestacije potekla od zloglasnog nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Uobičajen je postupak da se plamen upali u Olimpiji prema drevnim običajima, uz pomoć sunčeve svetlosti i konkavnog ogledala. Paljenje obavljaju žene obučene u odeću antičkih sveštenica boga Zevsa.

Povezana vest:  Rusija kažnjava atletičare koji ne žele da vrate olimpijske medalje

Tako nastali plamen, kao Olimpijsku baklju štafetno nose hiljade trkača, preko svih kontinenata, do grada u kojem će se održavati Olimpijske igre i na kraju, do istaknutog mesta na Olimpijskom stadionu na kojem će plamen plamtiti do kraja igara kada će biti ugašen.

Štafetno pronošenje baklje, kakvim ga danas poznajemo, međutim, nema ničeg tradicionalnog. Tu praksu uveo je 1936. godine nacistički režim.

Povezana vest:  Milica Mandić: Apsolutno najlepše od svega je slušati svoju himnu

Istoričari navode da je Hitler bio protiv Olimpijskih igara koje je smatrao jevrejskom i masonskom izmišljotinom, ali da je promenio mišljenje pod uticajem Jozefa Gebelsa koji je uspeo da ga ubedi da bi organizovanje Olimpijade u Berlinu moglo da posluži kao odlična demonstracija nacističke moći i prestiža. Gebels je u Olimpijadi video jedinstvenu priliku da se pokaže nadmoć nemačkog naroda. Hitlerov ministar propagande je došao na ideju štafetnog nošenja baklje kao vid povezivanja nacističkog režima sa antičkom Grčkom.

Povezana vest:  OI 2012, Tajni plan za brži marš sportista na ceremoniji otvaranja