paviljonotvaranje-005

Svečano otvoren Paviljon Srbija  i izloža “Olimpizam u Srbiji 1912- 2012”
 
Srbija je predstavljanje na 30. letnjim  Olimpijskim igrama u Londonu počela svečanim otvaranjem Paviljona Srbija u kome je postavljena izložba „Olimpizam u Srbiji 1912 – 2012.“.
Paviljon je otvorio Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije, a u pratnji Vlade Divca predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, ekselencije dr Dejana Popovića ambasadora Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu i Đorđe Višackog, generalnog sekretara OK Srbije.
Dobrodošlicu mnogobrojnim gostima prva je poželela Marija Pavlović, kreativni direktor Paviljona Srbija:
– Paviljon Srbija će biti prostor u kome smo na neki način pokušali da pokažemo dugo trajanje olimpijske pokreta  u Srbiji koja preko 100 godina neguje plemenitu ideju olimpijskog duha. U narednih 17 dana posetioci će moći  da vide i dela naših eminentnih umetnika kao što Vladimir Veličković, Milena Zevu, Vuk Vidor i drugi. Posebno se zahvaljujem Borisu Paniću na neizmernoj pomoći prilikom realizacije ove izložbe.
paviljonotvaranje-002 
Tomislav Nikolić, predsednik Srbije je rekao:
– Nalazimo se u zemlji sa kojom skoro dvesta godina imamo diplomatske odnose, koja je organizovala Olimpijske igre pre nego što smo ekselencija Popović i ja bili rođeni. Naša ekipa je mala, ali veoma dobro pripremljena. Mislim da ćemo premašiti tu željno čekanu trocifrenu brojku osvojenih medalja. Sportisti koji od danas počnu da predstavlja Srbiju na Olimpijskim igrama, to su naši dragulji. Njivi rivali iz celog sveta nisu talentovaniji, nemaju bolje predispozicije, ali nas u uslovima uvek negde prestignu. Ipak, kada za protivnika imaju Srbiju, pojedinačno ili ekipno, nikom od njih nije lako. Zato što se taj borbeni duh naše male, a ipak velike države, uvek prenese na sportiste. Mi ćemo danas početi da ih bodrimo i bodrićemo ih sve dok se Olimpijske igre ne završe, sa željom da nas obraduju. I da kada to učine da ih ne dočeka neko razočaranje u našoj Srbiji, kao što su navikli u prošlosti. Srbija će mnogo da duguje onima koji u Londonu za nju osvoje medalje.
Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije je poželeo olimpijcima mnogo uspeha i sportske sreće i naglasio:
– Olimpijske igre su prilika da se u ravnopravnoj borbi pokažu najbolji sportisti iz svih zemlja sveta. Ali, Olimpijske igre su i mnogo više od toga. To je događaj na kome se spajaju kulture, mesto na kome se mešaju običaji i slavi prijateljstvo. Mi danas imamo zadovoljstvo da budemo u Paviljonu Srbija upravo zahvaljujući saradnjiOKS i sa nadležnim državnim institucijama Republike Srbije. Sportisti, političari, umetnici, partneri, mediji… od danas mora da budu jedan tim, koji se nalazi na istom zadatku, a to je da u svakom pogledu i na najbolji mogući način predstave zemlju i narod. Samo tako možemo doći do stote medalje na stotoj godišnjici od našeg prvog učešće na Olimpijskim igrama 1912.
Ekselencija dr Dejan Popović, ambasador Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu izrazio je veliko zadovoljstvo što može da pozdravi ugledne goste u divnom zdanju naše ambasade:
– U ovoj zgradi koja se kao svojevrstan dragulj nalazi na listi britanske arhitektonske baštine, predstavićemo bisere našeg sporta i umetnosti. Ova izložba je prilika da Britancima i njihovim gostima prikažemo koliko smo dugo i na kako kvalitetan način prisutni na Olimpijskim igrama. Takođe, podseća i na velikane  našeg sporta ali i  na važnost dugotrajnog i predanog rada, osnove svih uspeha. Izuzetno mi je drago kada čujem sadašnje generacije naših sportista da ističu upravo važnost rada i upornosti u  ostvarenju cilja. U mnogim drugim segmentima našeg života, ovo bi moglo da posluži kao sjajan uzor.

 

Povezana vest:  OI 2016, Đorđević: Ispunjen prvi mali cilj, momci imali ozbiljan pristup