Performers Dance during the Opening Ceremony

Rukovodstvo Olimpijskih Igara istražuje prazna mesta
 
Rukovodstvo Olimpijskih igara u Londonu obećalo je da će otkriti zašto je veliki broj mesta na  događajima ostao prazan i napraviti sistem da se ona popune, makar besplatno.
Obećanje je odgovor na kritike koje su se raširile prvog dana takmičenja, kada su sedišta dobrim delom bila prazna na događajima poput tenisa, gimnastike i plivanja. Sa druge strane, procenjeno je da se milion gledalaca okupilo da gleda drumsku biciklističku trku, besplatan događaj za koji karta nije potrebna.
Predsednik Organizacionog odbora Igara Sebastijan Kou i britanski ministar kulture Džeremi Hant izrazili su verovanje da većina tih mesta pripada gostima sponzora. Kou je rekao da bi komitet mogao javno da objavi imena odgovrinih ukoliko ne poprave taj propust i dovedu prave ljubitelje Igara.
-Verujemo da su to akreditovana mesta koja pripadaju sponzorima. Ali ako oni neće da se pojave, hoćemo da njihove karte budu dostupne javnosti jer se na taj način stvara najbolja atmosfera. Zato to uzimamo kao hitan problem – rekao Hant.
Izvršni direktor Britanske plivačke federacije Dejvid Sparks rekao je da je u Olimpijskom centru za vodene sportove bilo mnogo više gledalaca preko večeri nego ujutru. Ipak, on je predložio da se uspostavi sistem koji bi vlasnicima karata koji ne žele da ih iskoriste omogućio da ih doniraju kako bi se mogle preprodati.
Organizacioni odbor Igara je agenciji Asošijeted pres putem imejla saopštio da istražuje „ko je trebao da sedi na tim mestima i zašto nije prisustvovao“.
Hant je rekao da su londonski organizatori podučeni Olipijadom u Pekingu iz 2008. na kojoj je bilo problema da se popune pojedina mesta zbog visoke cene karata.
-Jedna od lekcija koje smo naučili …jeste da puni stadioni stvaraju najbolju atmosferu, da su najbolji za sportiste, zanimiljiviji gledaocima i to nam je bio apsolutni prioritet.
On je rekao i da na Londonskim Igrama postoji sistem po kome fanovi po napuštanju stadiona mogu da predaju karte i ostave ih onima koji čekaju svoj red, ali da će biti razmotreni i drugi sistemi za ponovnu raspodelu karata.
-Želimo da ovo bude Olimpijada koju će ljudi pamtiti po najboljoj atmosferi – rekao je on.

 

Povezana vest:  ČETVRTI TAKMIČARSKI DAN NA XI LETNJEM EYOF-u, Košarkaši u borbi za zlato, odbojkaši za bronzu