maskota_OI_2012_big_ben

Britanija za sada bez zarade od Olimpijade
 
Olimpijske igre i pored očekivanja nisu Velikoj Britaniji donele željeni dobitak i zaradu, iako politički vrh najavljuje da će zemlja od najvećeg sportskog događaja u svetu profitirati u narednim godinama, u šta stručnjaci sumnjaju.
Stadioni u Londonu su tokom Olimpijade bili popunjeni do poslednjeg mesta, a najčešći gosti su bili sami Britanci.
Kako prenosi Dojče vele , stručnjaci smatraju da ako se malo bolje pogledaju brojke sveukupne zarade tokom Olimpijade, ne bi se moglo zaključiti da su britanska ekonomija i turizam zaradili.
Meri Rens iz Turistickog saveza UK-Inbound smatra da se već sada može reći da Olimpijske igre u London kao ni u celu Veliku Britaniju nisu dovele više posetilaca iz inostranstva nego što je to inače slučaj.
-Čak bi se reći da se broj posetilaca tokom Olimpijskih igara smanjio za trećinu – dodaje Rens.
Mediji već sedmicama javljaju kako su hoteli, restorani i barovi u Londonu poluprazni.
Vlasnicima nije preostalo ništa drugo nego da čak smanje cene kako bi privukli goste.
-Na primer, jedan deo turista koji London posećuje u ovo doba godine, ovog puta uopšte nisu došli. Većina je najverovatnije želela izbeći gužve i unapred najavljene visoke cene. Čak ni prodaja maskota, zastavica i piva nije bila onakva kakvu smo očekivali -rekla je Rens.
Britanski trgovčcki savez BRC, objavio je kako je u julu prodaja porasla oko 0,1 odsto. Početak Olimpijskih igara i očekivana zarada očito nisu uspeli nadoknaditi minus koji britanska ekonomija beleži usled pada potrošnje samih Britanaca.
Mere štednje, nezaposlenost i sveopšta recesija vladaju Britanijom. Najveći i skoro jedini veči napredak u ekonomskom smislu zabeležen je u građevinskom sektoru.
Britanska Vlada je uoči početka Olimpijade u izgradnju novih stadiona i železničkih pruga investirala oko 11,8 milijardi EUR.
Ekonomski rast bi u Velikoj Britaniji trebalo ove godine da bude na nultom nivou, iako stručnjaci najavljuju povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) od oko 0,3 odsto za treći kvartal.
Premijer Dejvid Kameron smatra da ce u narednih četiri godine Velika Britanija imati dobitak od oko 16,5 milijardi EUR, od čega bi čak šest milijardi u zemlju trebalo stići preko stranih investitora.
Međutim, Slavena Nazarova iz banke Kredit Agrikol te prognoze smatra preteranim.
-Čak i ako se one ostvare, ovaj će novac doprineti tome da će privredni rast u Velikoj Britaniji u naredne četiri godine porasti za svega 0,2 odsto. A to neće biti dovoljno da se umanje posledice programa štednje i krize eura – objasnila je Nazarova.

 

Povezana vest:  Muamba nosio baklju danas u Londonu