Olympic_rings

Pismo Olimpijaca Kameronu da se suzbije glad u svetu
 
Olimpijci, osvajači medalja u Londonu, uputili su danas otvoreno pismo britanskom premijeru Dejvidu Kameronu, apelujući da iskoristi prisustvo velikog broja stranih zvaničnika i pokrene međunarodnu inicijativu u borbi protiv gladi.
Sportisti, među kojima Etiopljanka Tirundeš Dibaba, koja je osvojila zlatnu medalju na 10.000 metara i pobednik u skoku u dalj Britanac Greg Raterford, pozvali su Kamerona da „ispali startni hitac za najveću inicijativu ikada protiv gladi i neuhranjenosti“.
„Budući da su svetski lideri okupljeni u Londonu, a oči milijardi ljudi uprte u Britaniju, Olimpijske igre su izuzetna prilika da se promeni sudbina miliona dece širom sveta“, navodi se u pismu, javila je agencija Frans pres.
Očekuje se da će Kameron večeras, na Samitu svetskih lidera o gladi u Londonu, koji će se održati uporedo sa ceremonijom zatvaranja Olimpijskih igara, apelovati na svetske lidere da preduzmu korake kako bi se u naredne četiri godine omogućio normalan razvoj za 25 miliona dece.
Na samitu u rezidenciji premijera, zajedno sa ministrima i međunarodnim organizacijama, učestvovaće i sportske zvezde, među kojima svetski rekorder u maratonu Etiopljanin Hajle Gebrselasije i legendarni brazilsku fudbaler Pele.
……

 

Povezana vest:  Doček olimpijaca ispred Skupštine Beograda