Paralympic-Games_London-2012

Svečanost povodom odlaska srpskih sportista na Paraolimpijadu u Londonu

 

Savetnica predsednika Srbije Tomislava Nikolića Jasmina Mitrovć Marić danas je predala državnu zastavu Paraolimpjiskom timu koji će Srbiju poredstavljati na Paraolimpijadi u Londonu, od 29. avgusta do 9. septembra.

-U ovu zastavu je utkana sva naša ljubav i želje i nade građana Srbije da ćete se vratiti sa medaljama – rekla je Mitrović Marić predajući zastavu svetskom rekorderu i osvajaću srebra na prethodnoj olimpijadi Draženku Mitroviću.

Mitrović će zastavu Srbije nositi i tokom svečanog defilea na otvaranju Paraolimpijade.

-Za mene je posebna čast da nosim zastavu svoje zemlje na otvranju Igara. Dirnut sam. Trudićemo se da Srbiju predstavimo kako dolikuje – rekao je Draženko Mitrović.

Predsednik paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović zahvalio se ministarstvu sporta, gradu Beogradu i svim ljudima koji su omogućili da paraolimpijci učestvuju na igrama u Londonu. On se u šali zahvalio i učesnicima nedavno završenih Olimpijskih igara, što su „napravili dobar uvod za pravo takmičenje“.

Povezana vest:  Jao Ming ambasador Olimpijskih igara mladih u Nanđingu

-Ovo su naši šampioni. Oni su već pobedili u jednoj velikoj utakmici. Ako ostvare pobedu i u Londonu, postaće dvostruki šampioni – rekao je Mićović.

Prisutnima na svečanom ispraćaju paraolimpijaca u bašti hotela Moskva obratio se i predstavnik zemlje domaćina, ambasador Velike Britanije Majkl Devenport, koji je istakao da će Paraolimpijske igre u Londonu biti najveće do sada, pošto će na njima učestvovati oko četiri hiljade sportista iz oko 150 zemalja. On je istakao da je već prodato više od dva milona ulaznica za paraolimpijska takmičenja.

-Trudimo se da i posle Olimpijade održimo sportski zanos na visokom nivou. Paralimpijskim igrama dajemo isti značaj kao i igrama koje su nedavno završene. Uostalom, paraolimijada se vraća kući – poručio je Devenport i podsetio da je prvo ovakvo takmičenje održano 1952. godine u Stouk Mendevilu u Engleskoj.

Povezana vest:  A posle Olimpijade - stroga štednja do 2020.

On je izrazio nadu da će i javnost Srbije pružiti punu podršku paraolimpijcima, a najavio je i da će po završetku Igara biti organizovana izložba o paraolimpizmu pod nazivom „Srce osvaja medalje“

Paraolimpijski tim čini trinaest sportista sa invaliditetom, i oni će se takmičiti u atletici, streljaštvu, stonom tenisu i biciklizmu.

Atletika:

1) Tanja Dragić, koplje, svetska prvakinja i svetska rekorderka

2) Draženko Mitrović, kolje, kugla i disk, svetski prvak, svetski rekorder i osvajač srebrne medalje na Igrama u Pekingu u bacanju diska

3) Miloš Grlica, koplje, evropski prvak i osvajač bronzane medalje na Igrama u Atini

4) Željko Dimitrijević, čunj, evropski prvak

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, Vukićević bez plasmana u veleslalomu

Biciklizam:

1) Milan Petrović, ulična trka i time trial, prvak Srbije

2) Goran Šmilcerović (on nije osoba sa invaliditetom, već samo pilot u tandem biciklu, pošto je Milan Petrović slep)

Stoni tenis:

1) Borislava Perić Ranković, singl i tim, evropska i svetska prvakinja, srerna medalja na Igrama u Pekingu

2) Nada Matić, singl i tim

3) Zlatko Kesler, singl, aktuelni svetski i evropski prvak, četvorostruki osvajač medalja na Paraolimpijskim igrama

Streljaštvo:

1) Mirjana Ilić Đuričin, pištolj, drugo mesto na Svetskom kupu u Turskoj 2010.

2) Živko Papaz, pištolj, prvo mesto na Svetskom kupu u SAD 2011.

3) Drago Ristić, puška, svetski prvak i svetski rekorder

4) Laslo Šuranji, puška, šesto mesto na Svetskom kupu u SAD 2011.

5) Siniša Vidić, svetski rekorder, prvo mesto na SVetskom kupu u Turskoj 2010.