rihana_brit_2012

Spoj tradicionalnog i modernog na ceremoniji zatvaranja POI

 

Posle 12 dana takmičenja, Paraolimpijske igre u Londonu sutra će biti svečano zatvorene, a ceo program biće spoj tradicionalnog i modernog, s podsećanjem na Stounhedž i drevne festivale u Velikoj Britaniji, ali i sa nastupima benda Kolodplej (Coldplay), repera Džej Zija (Jay Z) i pop pevačcice Rijane (Rihanna). Program će se održati na Olimpijskom stadionu čiji je kapacitet 80.000 sedišta, a počeće u 20.30.

Povezana vest:  OI 2016, Petrović: Imamo motiva, možemo protiv košarkašica Španije

Britanski koreograf Kim Gevin, koji je u organizacionom timu priredbe, kazao je da je ceremonija zatvaranja inspirisana drevnim festivalima u Velikoj Britaniji.

-Mi smo zemlja poznata po velikom broju festivala. Godišnje se održi preko 600 festivala širom Britanije, a oni drevni bili su nam inspiracija… Na primerm proslava letnjeg solsticija (dugodnevnice) I jesenje ravnodnevnice – rekao je Gevin britanskim medijima.

Povezana vest:  Meklaren: Više od 1.000 ruskih sportista umešano u sistemski doping

Ceremonija će početi u čast britanskih vojnika koji su naknadno angažovani da obezbeđuju Igre, pošto privatna služba zadužena za to nije uspela da na vreme angažuje dovoljan broj radnika.  Glavna tačka zatvaranja ovogodišnjih Paraolimpijskih igara, najmasovnijih u 52-godišnjoj istoriji, biće posvećena festival plamena.

-Iza nas su fantastični dani. Videli smo kako se stvaraju mnogi šampioni i kako se obaraju rekordi više nego ikada. Čak 70 različitih zemalja osvojilo je medalje – kazao je direktor organizacionog komiteta Sebastijan Kou.

Povezana vest:  Olimpijske igre u Tokiju bez navijača iz inostranstva

Naredne Letnje paraolimpijske igre održaće se 2016. godine u Rio de Žaneiru.