15. sednica Predsednistva OKS

U ciklusu Rio 2016. Izvršni odbor OKS sa 17 članova

 

Olimpijski komitet Srbije (OKS) saopštio je danas da je u Beogradu održana prva sednica Izvršnog odbora u ciklusu Rio 2016. i da će taj odbor brojati 17 članova. Prema Statutu OKS, pored 13 članova izabranih na izbornoj Skupštini, po svojoj funkciji Izvršni odbor čine i predsednik Sportske komisije OKS Milica Mandić, počasni član Međunarodnog olimpijskog komiteta iz Srbije Borislav Stanković, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar i predsednik OKS Vlade Divac.

Na izbornoj Skupštini OKS 7. novembra, na predlog saveza, izglasani su predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Zoran Laković, predsednik Vaterpolo saveza Velibor Sovrović, predsednik Stonoteniskog saveza Zoran Kalinić, predsednik Rukometnog saveza Velimir Marjanović, predsednik Kajakaškog saveza Mirko Nišović, generalni sekretar Streljačkog saveza Nenad Petković, predsednik Džudo saveza Ivan Todorov, generalni sekretar Tekvondo asocijacije Zoran Ćendić, predsednik Ragbi saveza Dragan Vuksanović i još tri člana na predlog predsednika – Žarko Paspalj, Nenad Golijanin i Nebojša Šaponjić.

Povezana vest:  Indijski sportisti žale se na kvalitet opreme

Na predlog predsednika Izvršni odbor je odlučio da dva potpredsednika OKS, kao i u ciklusu London 2012, budu Ivan Todorov i Žarko Paspalj.

Izvršni odbor OKS je na prvoj sednici formirao stalna radna tela i izabrao predsednike komisija IO. Na čelu Komisije za programska pitanja će kao i u prethodna dva mandata biti Neboj?a Ilić.

Zorana Arunovia predvodiće Komisiju ?Žene i sport?, a Komisiju ?Sport i životna sredina? – Marija Blečić.

Povezana vest:  EI 2015 BAKU, Bitević bez medalje u Bakuu

U novom mandatu Statutarno-pravnu komisiju predvodiće Uroš Ganovicg, a Komisiju ?Olimpijske vrednosti? – Nataša Janković.

Predrag Manojlović ostaje predsednik Komisije za saradnju sa evropskim sportskim institucijama, prof dr Dragan Radovanović na čelu Zdravstvene komisije, kao i Ivan Todorov na čelu Komisije za finansijsko-materijalna pitanja.

IO je formirao i Klub partnera OKS koji će rad početi sa građenjem sponzorskog pula OKS. Ideja o formiranju ovog tela je da se na jednom mestu okupe predstavnici članica sponzorskog pula OKS, odnosno predstavnici privrednih subjekata sponzora i partnera OKS i Olimpijskog tima, kao i zvanične marketinške agencije.

Formiran je i Savet za razvoj olimpijskih sportova kojim će predsedavati Aleksandar Boričić, kao predstavnik ekipnih sportova, a još tri člana Saveta biće Ivan Todorov, kao predstavnik individualnih sportova, Neboj?a Ilić, kao predsednik Komisije za programska pitanja i Predrag Peruničić i Dragan Atanasov, kao predstavnici Ministarstva omladine i sporta.

Povezana vest:  OI LONDON 2012 , Lukašenko ne može u London

Kao i ranije, Savet će Izvršnom odboru predlagati redovne i posebne godišnje programe OKS i sportskih saveza olimpijskih sportova, kao i predloge za strategiju razvoja olimpijskih sportova.

IO OKS imenovao je i članove Komisije za priznanja OKS – Vlada Divca, kao predsednika, i Milicu Mandić, Mirka Nišovića i Velimira Marjanovića, dok će još jedan član, predstavnik Komisije za programska pitanja, biti poznat po konstituisanju ove Komisije.