Sednica_Izvrsnog_odbora_OKS_1

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA IZVRŠNOG ODBORA OKS U CIKLUSU RIO 2016
 
U Olimpijskom komitetu Srbije održana je prva sednica Izvršnog odbora OKS u ciklusu Rio 2016.
Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije će u ciklusu Rio 2016 brojati 17 članova. Prema Statutu OKS pored 13 članova izabranih na izbornoj sednici Skupštine, po svojoj funkciji Izvršni odbor čine i predsednik Sportske komisije OKS Milica Mandić, počasni član Međunarodnog olimpijskog komiteta iz Srbije Borislav Stanković, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar i predsednik OKS Vlade Divac. Na izbornoj sednici Skupštine OKS, 7. novembra, na predlog saveza, izglasani su Jevrosimović Veselin, predsednik Atletskog saveza Srbije, Laković Zoran, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, Sovrović Velibor, predsednik Vaterpolo saveza Srbije, Kalinić Zoran, predsednik Stonoteniskog saveza Srbije, Marjanović Velimir, predsednik Rukometnog saveza Srbije, Nišović Mirko, predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Petković Nenad, generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije, Todorov Ivan, predsednik Džudo saveza Srbije, Ćendić Zoran, generalni sekretar Tekvondo asocijacije Srbije, Vuksanović Dragan, predsednik Ragbi saveza Srbije (na predlog saveza) i još tri člana na predlog Predsednika: Žarko Paspalj, Nenad GolijaninNebojša Šaponjić.
Na predlog predsednika Izvršni odbor je odlučio da dva potpredsednika OKS, kao i u ciklusu London 2012, budu Ivan Todorov i Žarko Paspalj.
Na svojoj prvoj sednici, Izvršni odbor OKS, formirao je stalna radna tela i izabrao predsednike komisija Izvršnog odbora. Na čelu Komisije za programska pitanja će kao i u prethodna dva mandata biti Nebojša Ilić. Zorana Arunović predvodiće Komisiju „Žene i sport“, a Komisiju “Sport i životna sredina“ – Marija Blečić. U novom mandatu Statutarno-pravnu komisiju predvodiće Uroš Ganović, a Komisiju „Olimpijske vrednosti“ – Nataša Janković. Predrag Manojlović ostaje predsednik Komisije za saradnju sa evropskim sportskim institucijama, prof dr Dragan Radovanović na čelu Zdravstvene komisije, kao i Ivan Todorov na čelu Komisija za finansijsko-materijalna pitanja.
Izvršni odbor formirao je i Klub partnera OKS koji će početi sa radom, sa građenjem sponzorskog pula OKS. Ideja o formiranju ovog tela je da se na jednom mestu okupe predstavnici članica sponzorskog pula OKS, odnosno predstavnici privrednih subjekata sponozora i partnera OKS i Olimpijskog tima, kao i zvanične marketinške agencije.
Na današnjoj sednici formiran je i Savet za razvoj olimpijskih sportova kojim će predsedavati Aleksandar Boričić, kao predstavnik ekipnih sportova, a još tri člana Saveta biće Ivan Todorov, kao predstavnik individualnih sportova, Nebojša Ilić, kao Predsednik Komisije za programska pitanja i Predrag Peruničić i Dragan Atanasov, kao predstavnici Ministarstva Omladine i sporta. Kao i ranije, Savet će Izvršnom odboru predlagati redovne i posebne godišnje programe OKS i sportskih saveza olimpijskih sportova, kao i predloge za strategiju razvoja olimpijskih sportova.
Izvršni odbor OKS imenovao je i članove Komisije za priznanja OKS: Vlada Divca, kao predsednika i Milicu Mandić, Mirka Nišovića i Velimira Marjanovića, dok će još jedan član, predstavnik Komisije za programska pitanja, biti poznat po konstituianju ove Komisije.

 

Povezana vest:  Srpski sportisti danas na terenu (3. avgust)