Vlade_Divac_i_Djordje_Visacki

ZVANIČNICI OKS U RIMU NA GENERALNOJ SKUPŠTINI EVROPSKIH OLIMPIJSKIH KOMITETA
 
Predsednik OKS Vlade Divac i generalni sekretar Đorđe Višacki otputovali su danas na Generalnu skupštinu Evropskih olimpijskih komiteta, koja će se u naredna dva dana održati u glavnom gradu Italije.
Iako je sednica Generalne skupštine EOK trebalo da se održi u Eilatu, usled dešavanja u Izraelu, Izvršni odbor EOK odlučio je pre tri nedelje i informisao nacinalne olimpijske komitete, da će se Generalna skupština održati u Rimu, gde se nalazi i sedište Evropskih olimpijskih komiteta.
Na dnevnom redu dvodnevog zasedanja jedna od tema biće i Evropske igre. Radna grupa formirana od strane Izvršnog odbora EOK, poslednjih godina radi na studijama i analizama na temu mogućnosti organizacije novog takmičenja na Starom kontinentu.
Delegati Skupštine EOK imaće prilike da, prvi put po okončanju Igara u Londonu, čuju finalni izveštaj Organizacionog komiteta, kao i izveštaje o procesu priprema organizatora predstojećih Zimskih igara u Sočiju i letnjih u Rio de Žaneiru.
S obzirom da će se u 2013-oj godini održati i zimski Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) u Brašovu (Rumunija) od 17-og do 22-og februara i letnji u Utrehtu (Holandija) od 14-og do 19-og jula, ovo će biti i  prilika da organizatori ovih takmičenja čelnicima olimpijskih komiteta zemalja učesnica podnesu izveštaje i uvere ih u spremnost da naredne godine dočekaju i ugoste mlade sportiste iz 49 zemalja Evrope.
Na kraju drugog dana zasedanja Skupština EOK doneće odluku o gradovima domaćinima letnjeg i zimskog EYOF-a za 2017-u godinu. Imajući u vidu da ovog puta za oba takmičenja nema protivkandidata, po svemu sudeći domaćin letnjeg EYOF-a biće Đer (Mađarska), a zimskog Sarajevo i Istočno Sarajevo (Bosna i Hercegovina).
Povezana vest:  4. OLIMPIJSKE IGRE 1908, Maraton duži zbog kraljevske porodice