sa_doceka_iz_londona_medalje

Tri kategorije sportista za Rio

Članovi Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije na poslednjoj sednici u ovoj godini usvjili su kategorizaciju za individualne sportove za olimpijski ciklus do Rija 2016.

Spisak sportista koji će na osnovu ovih kriterijuma dobijati sredstva za programe,  će se objaviti u januaru 2013.  Novitet je da će sportista treće kategrije morati da potvrdi  status na kraju gdine, da bi mu važio i u nerednoj. Kao i do sada sportista će moći da, ispunjavanjem kriterijuma ne nekom od takmičenja ili pozicijom na rang listama, „uđe“  kategoriju.

Svi kandidati su podeljeni u tri kategorije. U prvoj su sportisti koji su na OI osvojili od prvog do trećeg mesta i status će im važiti do septmbra 2015.  Da bi se „ušlo“ u ovu kategoriju, sportista mora da na SP  bude plasiran od prvog do trećeg mesta,  ili da postane evropski prvak, obori svetski rekord i bude u prva tri na svetskim rang listama na kraju godine.

Povezana vest:  Sreda bogat sportski dan za Srbe u Londonu

Za drugu kategoriju, kriterijum je od četvrtog do desetog mesta na OI i važiće dve godine.  Za prelazak u ovaj „razred“ potreban je plasman od četvrtog do osmog mesta na SP, drugo i treće mesto na EŠ, prva tri mesta u Svetskom kupu na kraju godine ili finale Svetskog kupa, od četvrtog do desetog mesta na svetskim i od prvog do petog mesta na evropskim rang listama, evropski rekord i“A“ norma za Rio. Status važi dve godine i, potom, mora da se potvrdi.

U trećoj kategoriji su sportisti koji bili od 11. do 15. mesta na OI, od prvog do petog mesta na SP (poslednje održano pre OI u Londonu), od prvog do trećeg mesta na EŠ, od prvog do petog mesta na Olimpijskim igrama mladih, od prvog do 15. mesta na svetskim rang listama u 2012. od prvog do četvrtog mesta na ebropskim rang listama u 2012.  i „A“ norma za London (važi samo za sportiste od 26 godina i mlađe).

Povezana vest:  Više od dva miliona posetilaca za prva tri dana Igara

„Ulaznica“ za ovu kategoriju je plasman na SP od 9. do 12. mesta, na EŠ od četvrtog do osmog, plasman na svetskoj rang listi od 11. do 20. mesta, plasman na SP do 23 godine od prvog do trećeg mesta,  na na EŠ do 23 godine – prvo mesto, „B“ norma za London i simulacija rezultata (januar – septembar 2015). Kategorija traje jednu godinu i potom mora da se potvrdi.

U borilačkim sportovima takmičar prilikom ispunjavanja kriterijuma mora da ima najmanje dve borbe. Da bi se priznalo kriterijum na SP mora da bude najmanje dvadeset zemalja sa tri kontenanta a na EŠ namanje deset zemalja.

Na zimskom Evropskom olimpijskom festivalu mladih (EJOF) od 17. do 22. februara 2013.u Rumuniji u Brašovu, Srbiju će  predstavljati šestoro sportista (četiri u alpskom skijanju, jedan u biatlonu i jedan u smučanju na dasci).

Na Mediteranskim igrama u junu 2013. u Turskoj, na predlog Komisije za programska pitanja sportisti i timovi koji se nalaze u programima OKS moraju da učestvuju, ukoliko im se ovo takmičenje ne poklapa sa nekim kriterijumskim. takmičenjem. Mediteranske igre biće prvo test takmičenje za učesnike programa OKS Rio 2016 u novom olimpijskom ciklusu.

Povezana vest:  Jevtićeva želi da stigne na cilj, a Maksimović medalju

Za letnji EJOF od 14. do 19. jula iduće godine u Utrehtu (Holandija), za individualne sportove interni kriterijumi su napravljeni u dogovoru sa nacionalnim savezima, dok za ekipne sportove postoje kriterijumi međunarodnih federacija. U ovom trenutku učešće je osigurala muška košarkaška selekcija, dok odbojkaše i odbojkašice tek očekuje Evropsko prvenstvo sa koga će prvih osam ekipa plasirati na EJOF.

U skladu sa odlukom o profesionalizaciji pozicije šefa misije i dobrom praksom iz prethodnog olimpijskog ciklusa da na takmičenjima koja su u nadležnosti OKS šef misije bude stručno lice, Izvršni odbor OKS odlučio je da Nikola Kuljača, sportski direktor OKS, bude šef Misije na zimskom EJOFU u Brašovu, letnjem EJOF u Utrehtu,  Mediteranskim igrama u Mersinu  i zimskim Olimpijskim igrama u Sočiju 2014.