Sochi 2014  baklja
Otkrivena olimpijska baklja za Soči 2014. godine
 
Baklja sa olimpijskim plamenom Zimskih igara u Sočiju 2014. godine otkrivena je danas na ceremoniji u Moskvi, a organizacioni komitet najavio je najdužu štafetu u istoriji, koja će možda otići i u svemir.
Aluminijumska baklja visoka je 95 centimetara i teška je nešto više od 800 grama, a sredina joj je crvena, što je tradicionalna boja ruskih sportista. Na ceremoniji su otkrivene i trenerke ruskih olimpijaca.
-Dizajn našeg tima zasnovan je na modelu žar-ptice, legendarnog bića iz ruske mitologije – rekao je kreator Vladimir Pirojkov.
Organizatori su naveli da je osnovni fokus baklje bezbednost, da bi se kontrolisao plamen u teškim uslovima „i raznim iznenađenjima koje krije ruska zima“.
-Put olimpijske baklje za Soči 2014. biće najduži u istoriji olimpizma. Plamen će posetiti najvišu rusku i evropsku planinu Elbrus, zatim Bajkalsko jezero i Severni pol. Nadamo se čak da će otići i u svemir – rekao je predsednik Organizacionog odbora Dmitrij Černišenko.
Baklju će nositi 14.000 ljudi iz 83 opštine u 2.900 ruskih oblasti tokom štafete, koja počinje 7. oktobra, četiri meseca pre početka Igara (7-23. februara).
Biće proizvedeno više od 14.000 baklji.
Organizacija ZOI dodeljena je Sočiju 2007. godine. Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je veliku podršku celom projektu, a grad je prošao kroz mnogo procesa obnove i izgradnje objekata I transporta, uz investicije u iznosu od 14 milijardi evra.
Povezana vest:  Bubka ponovo predsednik Ukrajinskog olimpijskog komiteta