VIII sednica Izvrsnog odbora OKSTIM SRBIJE U MERSINU BROJAĆE 154, A NA EYOF-U U HOLANDIJI 63 SPORTISTA

U olimpijskoj kući Srbije danas je održana VIII sednica Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije, kojom je u odsustvu predsednika OKS Vlade Divca predsedavao potpredsednik Žarko Paspalj.
Šef Misije za Mediteranske igre u Mersinu, Nikola Kuljača informisao je Izvršni odbor da iako je bilo planirano, košarkašice Srbije neće putovati za Tursku, imajući u vidu da je organizator zbog nedovoljnog broja prijavljenih ekipa otkazao turnir u ženskoj košarci. Nakon ove izmene Tim Srbije brojaće 154 sportista koji će se od 20. do 30. juna takmičiti na borilištima u Merisinu.
Izvršni odbor usvojio je i konačnu brojčanu prijavu za Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) koji će se od 14. do 19. jula održati u Utrehtu u Holandiji. Srbija će na ovom takmičenju imati 63 sportista koji će nas predstavljati u ukupno 8 sportova (atletika, biciklizam, džudo, gimnastika, plivanje, tenis, košarka i odbojka).
Na osnovu ostvarenih rezultata u prethodnom periodu, Izvršni odbor je potvrdio odluku Programske komisije OKS, po kojoj se Asmir Kolašinac (zlato na Evropskom dvoranskom prvenstvu) sada nalazi u prvoj kategoriji kategorizacije programa „Rio 2016″ i da je rvač Zeuf Efendiev ušao u kategorizaciju (osvojeno 5. mesto na Evropskom prvenstvu).
Na sednici je usvojen Predlog o finansiranju redovnih godišnjih programa nacionalnih granskih saveza olimpijskih sportova za 2014. godinu, koji će zajedno sa predloženim programima saveza biti prosleđen Ministarstvu Omladine i sporta.
Izvršni odbor OKS usvojio je i predlog redovnih godišnjih programa OKS za 2014-u godinu, koji će biti podneti Ministrastvu omladine i sporta. Prema ovom predlogu i u 2014-oj godini nastaviće se razvoj programske strukture koja je ustanovljena na početku ovog olimpijskog ciklusa. U okviru sportskih programa nalazi se „Olimpijski program RIO 2016″, „Program razvoja zimskih sportova“, kao i „Razvojni program“. Edukativni programi podrazumevaju „Motivacione kampove za mlade sportiste“ i „Edukaciju kadrova u sportu“; dok se od Međunarodnih takmičenja iz kalendara MOK u 2014-oj održavaju „Zimske olimpijske igre Soči 2014″, „Letnje Olimpijske igre mladih Nandžing 2014″ i „Zimski Evropski olimpijski festival mladih „Montafon 2015″.
Generalni sekretar Đorđe Višacki informisao je članove Izvršnog odbora da će se Olimpijski dan, kojim se obeležava rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), ove godine održati 9. juna, na Trim stazi na Košutnjaku i da će tom prilikom biti promovisan Tim Srbije za Mediteranske igre.

Povezana vest:  Sastanak povodom ''IX Olimpijskih sportskih igara učenika"