Olympic ringsRičard Karion: Moramo da slušamo glas naroda

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) bi pogrešio ukoliko bi ignorisao masovne proteste koji su potresli Brazil tokom održavanja Kupa konfederacija, rekao je danas kandidat za predsednika MOK-a Portorikanac Ričard Karion.
-U svetlu ekonmske krize, narod traži od svojih vlada da se i njegovo mišljenje uvažava – rekao je Karion u intervjuu agenciji AFP.
Šezdesetogodišnji portorikanski banker jedan je od šestorice kandidata za naslednika aktuelnog predsednika MOK-a Žaka Roga, na izborima koji će biti održani 10. septembra u Buenos Airesu.
Desetine hiljada demonstranata preplavilo je ulice brazilskih gradova tokom održavanja Kupa konfederacija, nezadovoljni korupcijom i činjenicom da su milijarde dolara uložene u Mundijal 2014. i Olimpijske igre 2016, na račun zdravstva, obrazovanja i javnog prevoza.
-Živimo u eri velike ekonomske krize i štednje – rekao je Karion uoči sastanka MOK-a, na kojem će on i još petorica kandidata predstaviti svoje programe.
Karion je podvukao da treba uvažiti glas naroda
„Trebalo bi da budemo potpuno gluvi da ne cujemo šta narod na ulicama kaže“, rekao je Karion.
Karion je član MOK-a od 1990. godine, i najzaslužniji je za posao vredan 3,3 milijarde evra kojim je NBC ekskluzivno dobio pravo pokrivanja Olimpijskih igara do 2020.
On je dodao da ne treba zaboraviti da je takmičenje suština Igara.
-Sve je u takmičenju, nije bitno da li stadion prima 90.000, 70.000 ili 20.000 ljudi. Primera radi, ‘Ptičje gnezdo’, kako se zove stadion u Pekingu. bio je prelep, ali svi se sećaju pobede Useina Bolta na 100 i 200 metara – rekao je Karion.

Povezana vest:  Rog podržava ideju da kriket postane olimpijski sport