Defile nacijaSvečano otvoren XII Letnji eyof u Utrehtu, zastavu Srbije nosio džudista Strahinja Bunčić

Svečanom ceremonijom paljenja olimpijskog plamena i podizanjem olimpijske zastave u holandskom gradu Utrehtu, večeras je otvoren XII Letnji evropski olimpijski festival mladih (EYOF).
U defileu nacija zastavu Srbije nosio je Strahinja Bunčić, džudista koji se na Evropskom prvenstvu 2012. okitio zlatnom medaljom. Prva je prema tradiciji na stadion ušetala Grčka, dok su poslednji u svečanom defileu bili sportisti zemlje domaćina.
Žak Rog, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta zahvalio se organizatorima na uloženom trudu, a potom obratio mladim olimpijcima:
-Ove večeri vi ulazite u olimpijski svet. Mnogi od vas učestvovaće na Letnjim olimpijskim igrama za mlade narednog leta u Nanžingu pa na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. Iako svi želite da pobedite, zapamtite da vas to što prvi prođete kroz cilj ne čini šampionima. Šampioni ste ukoliko poštujete fer plej i protivnike. Želim vam da se lepo provedete i ostvarite svoje snove.
Mladim sportistima su se obratili i predsednik Evropskih olimpijskih komiteta Patrik Hiki, kao i Kralj Viljem-Aleksandar od Holandije koji je i proglasio EYOF otvorenim.
Svečanoj ceremoniji otvaranja EYOF-a prisustvovali su i Ministarka omladine i sporta u Vladi RS Alisa Marić i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki.
Srbiju će na EYOF-u u Utrehtu predstavljati 63 sportista u 8 sportova.

Povezana vest:  Srpski olimpijci na štandu FCA obeležili 500 dana do Rija