David Cameron

Britanski premijer Kameron protiv bojkota ZOI u Sočiju

Britanski premijer Dejvid Kameron odbio je predlog da se zbog protesta novom zakonu u Rusiji koji navodno, ugrožava seksualne manjine, bojkotuju Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014.
Kameron je na svom Tviter profilu naveo da je najbolji način borbe za prava seksualnih manjina upravo učešće na takmičenjima, a ne njihovo bojkotovanje.
Kameron je rekao da je „duboko zabrinut zbog ugrožavanja LGBT populacije u Rusiji“, ali da on ne bi povukao britanske sportiste sa takmičenja u znak protesta.
Britanski glumac Stievn Fraj napisao je Kameronu i Međunarodnom olimpijskom komitetu otvoreno pismo u kojem poziva da se Rusiji oduzme pravo organizacije ZOI zbog, kako je naveo, „varvarskog“ novog zakona kojim se zabranjuje propaganda homoseksualaca maloletnicima.
Kameron je putem Tvitera odgovorio Fraju rekavši da „deli njegovu duboku zabrinutost zbog ugrožavanja LGBT populacije u Rusiji“.
-Ipak, verujem da bolje možemo da se borimo protiv predrasuda ukoliko učestvujemo na Igrama, a ne tako što ćemo ih bojkotovati – rekao je Kameron na Tviteru.

Povezana vest:  PARAOLIMPIJADA 2012, Tanja Dragić: Ovo je mojih pet minuta koje sam čekala