Vladimir Putin

Putin: Neće biti diskriminacije u Sočiju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju neće biti diskriminisani homoseksualci i pored kontroverzi oko zakona koji zabranjuje propagiranje homoseksualnosti pred maloletnicima. 
-Možete biti potpuno sigurni da će Rusija strogo poštovati prinicipe olimpijzma koji zabranjuju svaki oblik diskriminacije – rekao je Putin u intervjuu prvom kanalu ruskog javnog servisa. 
Rusija je u junu usvojila zakon koji za „propagiranje netradicionalnih seksualnih odnosa“ pred maloletnicima predviđa novčanu, ali I zatvorsku kaznu, a odnosi se i na strance.  Putin je izrazio nadu da „neće biti negativnih posledica tim pre što Rusija nema zakon koji je protiv osoba netradicionalne seksualne orijentacije“ što je izraz koji se u Rusiji koristi za homoseksualnost. 
-Rusija je usvojila zakon koji zabranjuje propagiranje netradicionalnih seksualnih odnosa među maloletnicima što uopšte nije ista stvar – dodao je Puin. 
Ruski predsednik je kazao da postoje „pokušaji da se diskredituje održavanje budućih Olimpijskih igara, a nažalost, ti pokušaji dolaze posebno iz SAD“. 
Od kada je usvojen taj sporan zakon, sve je više poziva na bojkot Olimpijade u Sočiju. 

Povezana vest:  EI 2015 BAKU, Prva utakmica i prva pobeda tima Srbije u basketu 3 na 3