Predrag ManojlovicPredrag Manojlović na Sportskom Forumu Evropske unije

U Organizaciji Evropske komisije početkom oktobra u Vilniusu u Litvaniji održan je EU Sportski Forum 2013 koji je okupio više od 70 predstavnika vodećih sportskih organizacija Evrope (EOK, ENGSO, FIFA, UEFA). Predstavnik Olimpijskog komiteta Srbije bio je savetnik Predrag Manojlović, koji je ujedno i potpredsednik Evropske sportske nevladine organizacije (ENGSO).
Na ovom Forumu Evropska komisija usvojila je Plan za sport Evropske unije za period 2011.- 2014. i plan finansiranja za narednih 7 godina. Od velikog značaja za Srbiju je to, što će prema usvojenim odlukama, i zemlje koje još uvek nisu članice Evropske unije imati ravnopravnu mogućnost da učestvuju u raspodeli finansijskih sredstava.
Sportske organizacije moći će da apliciraju za sredstava u nekoliko oblasti među kojima su finansiranje neprofitabilnih sportskih takmičenja (poput Mediteranskih igara, Evropskih olimpijskih festivala mladih itd.), ulaganje u fizičko vaspitanje mladih čije su aktivnosti obuhvaćene školskim sportom, te svi ostali oblici regrutovanja mladih u lokalnoj samoupravi.
Predrag Manojlović predstavljao je na Forumu Olimpijski komitet Srbije, ali i Evropsku nevladinu sportsku organizaciju ENGSO, u funkciji potpredsednika. Imajući u vidu da ENGSO ima konsultativnu ulogu u Savetu Evrope u oblasti sporta, Predrag Manojlović je i predsedavajući Konsultativnog saveta EPAS-a.
Forum je bio prilika da se predstavi saradnja Evropske unije i Saveta Evrope u oblastima borbe protiv dopinga, nameštanja rezultata i nasilja na sportskim terenima.
„EU Forum je primer saradnje vladinih i nevladinih organizacija u oblasti sporta, održan povodom početka finansiranja sporta u Evropskoj uniji za period 2014-2020. godine. Kroz panel diskusije utvrđen je konačan predlog programa rada koji mora biti usvojen od strane organa EU“, rekao je Predrag Manojlović.

Povezana vest:  Soči i ostale igre: Putin protiv terorista