doping

WADA privremeno suspendovala Rusku antidoping laboratoriju

Svetska antidoping agencija (WADA) privremeno je suspendovala Rusku antidoping laboratoriju, tri meseca uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, i zapretila da će joj zabraniti rad na šest meseci, ukoliko ne popravi program rada.
Kako je WADA navela u saopštenju, ukoliko olimpijski antidoping centar u Moskvi ne bude do 1. decembra dokazao da raspolaže kvalitetnim programom rada, sledi mu suspenzija.
WADA nije zadužena za antidoping kontrolu na Olimpijskim igrama u Sočiju, ali je uputila „najjaču moguću sugestiju“ Međunarodnom olimpijskom komitetu da osigura valjanost svih antidoping analiza, kako u moskovskoj, tako i u laboratoriji u Sočiju.
WADA redovno proverava regularnost akreditovanih laboratorija, tako što im povremeno šalje da „na slepo“ urade uzorke, kako bi se uverili u tačnost rezultata analize.
Laboratorije koje ne ispunjavaju tražene uslove, WADA u principu suspenduje, kao što je to učinila sa laboratorijom u Rio de Žaneiru, pa će uzorci na fudbalskom Mundijalu 2014. biti slati na testiranje u laboratoriju u Lozani.
Predsednik MOK Tomas Bah najavio je da će na ZOI u Sočiju biti obavljen najveći broj antidoping analiza do sada, ukupno 2.453 testova pre i za vreme Igara.
-MOK namerava da potroši oko milion dolara na testiranje uoči ZOI , kao i „više miliona“ na analize tokom samog takmičenja – rekao je Bah.

Povezana vest:  Ime prve maskote Olimpijskog tima Srbije, OLI, SREĆKO ili ORKO?!