Vanessa Mej

Violonistkinja Vanesa Mej skija za Tajland u Sočiju

Britanska violinistkinja Vanesa Mej ostvarila je svoj dugogodišnji san: kvalifikovala se za zimske Olimpijske igre u Sočiju. Prema pisanju medija 34-godišnja muzičarka skijaće za Tajland, zemlju iz koje potiče njen otac. 
Prema olimpijskim pravilima, zemlje koje nemaju nijednog skijaša u top 500 na svetu, mogu poslati jednog skijaša i jednu skijašicu da ih predstavljaju na OI u kategorijama slaloma i veleslaloma. 
Mej je počela sa pripremama još 2010, a poslednjih 12 meseci je čak zanemarila mnoge svoje muzičke angažmane i nastupe. 
Ovog vikenda četiri puta se takmičila na skijaškim stazama u Sloveniji kako bi zadovoljila standarde kvalifikacije i otišla u Soči.
-To je bio moj san. Od svoje 14 godine želim da postanem skijaški as – rekla je slavna violonistkinja.

Povezana vest:  PRVI PUT U SRBIJI IZLOŽBA “TRENUCI ZA PAMĆENJE: OLIMPIZAM U SRBIJI 1912-2012”

-Ne pretedujem da osvojim medalju, ni da uđem u prvih 100 skijaša sveta – dodala je ona. 
Biće tek druga Tajlanđanka koja će se takmičiti na zimskim Olimpijskim igrama. 
Vanesa Mej je rođena u Singapuru od majke Kineskinje i oca Tajlanđanina. Došla je u Veliku Britaniju kada se njena majka preudala za Britanca. Ona je danas britanski državljanin, ali ima i tajlandski pasoš.
Počela da skija sa četiri godine, ali je violina ubrzo postala njena glavna preokupacija. Prodala je 10 miliona albuma i dobila nadimak „Mali Paganini“ kada je sa samo osam godina postala najmlađi učenik Centralnog muzičkog konzervatorijuma u Pekingu. Sa 13 godina bila je najmlađi solista koji je snimao koncerte Betovena i Čajkovskog. 
-Ostvariti san i postati skijašica je fantastično, ali je ipak najlepši posao na svetu biti na bini i stvarati muziku – zaključila je Mej.

Povezana vest:  Bah: Ovoj situaciji biće potrebna naša solidarnost