Olympic rings

Rastić: Ne idem u Soči zbog nesportskih kriterijuma OKS

Bijatlonac i trkač na skijama Damir Rastić izjavio je danas da su nesportski kriterijumi uticali da on ne bude u sastavu reprezentacije Srbije na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Sočiju. 
-Verovao sam da će kriterijumi biti isključivo sportski, da će rezultati biti jedini uslov za odlazak u Soči. Nažalost, uzalud sam se nadao da će Olimpijski komitet Srbije (OKS) uspeti da se odupre pritiscima, gde je najvažnije kom savezu pripadate, čime se bavite i čiji ste sin – rekao je Rastić novopazarskom radiju Sto plus. 
Reprezentacija Srbije imaće dvojicu predstavnika u skijaškom trčanju, a osim Milanka Petrovića, u Sočiju će nastupiti i Rejhan Šmrković. Iako mu je osnovna disciplina bijatlon, Rastić je ocenio da su njegovi rezultati u nordijskom trčanju kvalitetniji od Šmrkovićevih. 
-Iz OKS-a su mi u telefonskom razgovoru saopštili da mi nedostaje 0,08 bodova, od 10 koji su potrebni po prošlogodišnjim kriterijumima tog komiteta, Skijaškog saveza Srbije i Bijatlon saveza Srbije – kazao je Rastić. 
-Zanimljivo je da im nije zasmetala činjenica da moj konkurent Šmrković uopšte nije ispunio drugu tačku tog kriterijuma, gde stoji da takmičar mora da ima rezultat ispod 180 FIS bodova – dodao je Rastić. 
Rastić je trenutno u Novem Mestu, u Češkoj, gde će nastupiti na Evropskom prvenstvu u bijatlonu. Ovaj 25-godišnji sportista iz Sjenice je na Univerzijadi održanoj prošlog meseca u italijanskom Trentinu ostvario tri plasmana među 30 najboljih u bijatlonu, osvojivši 25. i dva 29. mesta. Zimske olimpijske igre održaće se od 7. do 23. februara u Sočiju. 
Srbiju će predstavljati osam sportista u pet disciplina: Nevena Ignjatović i Marko Vukićević (alpsko skijanje), Ivana Kovačević, Rejhan Šmrković i Milanko Petrović (nordijsko skijanje), Milanko Petrović (bijatlon), Nina Micić (snoubord) i Vuk Rađenovic i Aleksandar Bundalo (bob). 

Povezana vest:  ZOI 2014 HOKEJ NA LEDU, Hokejaši Kanade i Švedske finalisti olimpijskog turnira