Marlies Schild

ZOI SOČI 2014

Austrija: Pretnje otmicama na olimpijskim igrama u Sočiju

Austrijski Olimpijski komitet (AOC) dobio je anonimno pismo u kojem se preti da će alpska skijašica Marlis Šild (Marlies Schild) i takmičarka u sankanju DŽanin Flok (Janine Flock) biti otete tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. 
Pismo na nemačkom jeziku stiglo je u ponedeljak u AOC, rekao je generalni sekretar te organizacije Peter Menel. Obaveštena je austrrijska Federalna agencija za kriminal koja istražuje slučaj. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Karl Hajnz Grundbek dodao je da su ruske vlasti obaveštene. 
Ukazao je da javnost neće biti obavestena da li su ili kada su preduzete dodatne mere obezbeđenja Marlis Šild i DŽanin Flok. U saopštenju AOC piše da pismo prvobitno „nije shvaćeno kao akutna pretnja“. 
Menel je o pismu u utorak razgovarao sa DŽanin Flok tokom leta iz Beča ka Sočiju. 
-Ona nije zabrinuta, ona veruje u naše mere bezbednosti – rekao je Menel. 
Uz austrijske takmičare kad god se budu izlazili iz Olimpijskog sela, biće pripadnici specijalnog policijskog odreda. Šild bi trebala da putuje u Rusiju iduće nedelje, pošto će se takmičiti samo u slalomu 21. februara. 
-Ne mogu sada da sudim o situaciji. Ne paničim lako, ali ovo mi, očigledno, stvara neprijatan osećaj – rekla je ona austrijskoj novinskoj agenciji APA. 
Pretnja otmicama došla je manje od dve nedelje pošto je niz olimpijskih komiteta evropskih zemalja, među kojima i austrijski, elektronskom poštom dobio navodne pretnje terorista sportistima u Sočiju. 
Kasnije su stručnjaci ocenili da su te poruke bile lažne što je uobičajeno uoči velikih takmičenja. Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Sočiju koje počinju u petak i traju do 232. februara, te poruke opisali su kao „nerealne“.

Povezana vest:  OI 2016, Odbojkašice ubedljive protiv Kine