T.J. Oshie of the United StatesZOI SOČI 2014
Amerikanci savladali Rusiju posle penala

Hokejaška reprezentacija SAD pobedila je danas, posle izvođenja penala, Rusiju sa 3:2 na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.
Posle regularnog dela meča drugog kola u Grupi A i jednog produžetka rezultat je bio 2:2, a selekcija SAD je odnela pobedu posle boljeg izvođenja penala.
Odlučujući pogodak postigao je Ti Džej Oši u osmoj seriji penala, a prethodno je golman SAD Džonatan Kvik odbranio udarac Ilje Kovalčuka.
U prvoj trećini, iako je bilo šansi na obe strane, nije bilo golova, a u tim trenucima posebno su se istakle odbrane i Rusije i SAD.
Ni na početku drugog perioda igrači nisu uspevali da pronađu put do mreže, pa čak i sa igračem više na ledu.
Prednost Rusiji doneo je kapiten reprezentacije Pavel Datsjuk u 30. minutu meča, ali su Amerikanci izjednačili sedam minuta kasnije preko Kema Faulera.
Preokret i vođstvo reprezentaciji SAD doneo je Džo Pavelski je u 50. minutu, ali je Datsjuk upeo da izjednači tri minuta kasnije.
Do kraja duge trećine nije bilo golova, kao ni u poslednjoj deonici, pa se otišlo u produžetak. Kao i u većem delu meča, i u dodatnih pet minuta na ledu su dominirali golmani i odbrana ekipa, tako da pobednika nije bilo ni posle dodatnih pet minuta igre.
Pobednik meča, koji je sa tribina posmatrao i predsednik Rusije Vladimir Putin, rešen je tek posle penala.
Posle prve tri serije rezultat je bio 1:1, a onda je Datsjuk pogodio
za 2:1, ali je Oši ipak izjednačio.
Kovalčuk je prelepim golom ponovo doneo prednost Rusiji. ali je za SAD ponovo bio siguran Oši. Pobednik je rešen tek u osmoj seriji kada je prvo Kovalčuk promašio, a Oši zatim zatresao mrežu Rusije za konačan trijumf.

Povezana vest:  Divac: Nema dovoljno žena u sportu