ZLATO BRNO DJUKCI DIREKTOR JOVANOVCI I LAINSCAKKUGLANJE
Maja Đukić i David Lainščak šampioni sveta

Maja Đukić i David Lainščak osvojili su šampionsku titulu u disciplini miks tandem na omladinskom Šampionatu sveta u kuglanju u češkom gradu Brno pobedivši u finalu sa 2:0 u setovima češku kombinaciju Marketa Jandikova – Rostislav Gorecki 140:139 i 138:123!
Bronzane medalje pripale su Meri Janovoj i Aleksandru Sokolovskom iz Makedonije i Merketi Hofmanovoj i Ladislavu Urbanu iz Češke.
– Presrećan sam zbog ove medalje, druge zlatne posle one u ekipnom delu na Šampionatu sveta – rekao je Davir Lainšak koji je lane na kadetskom Svetskom šampionatu u Zalaegersegu osvojio bronzu u sprintu.- Najteže nam je bilo protiv Hrvatske, koju smo eliminisali u drugom kolu. Kasnije je sve bilo lakše, posebno u finalu. Bili smo rasterećeni, osvojili smo medalju ali se nismo predavali, želeli smo zlato!
Maja Đukić ima sa Ssvetskog šampionata za kadete u Sarajevu 2011. zlato u paru sa Milanom Pavlic i bronzu u miksu sa Balažem Kovačem, sada je stiglo jop jedno, ali juniorsko, zlato u miksu!
– Sve rivale smo pobedili sa 2:0 osim hrvatskog tandema, ali smo i tu dobro odigrali „zlatne kugle“. Bio je to najvažniji meč, odlučivo je o ulasku u polufinale da sa nastavi put ka zlatu. Nije bilo ni kasnije lako, morali smo da eliminišemo dva češka tandema bodrena fantastičnom publikom. Pomoglo nam je to što smo u polufinalu već obezbedili medalju, ali smo se dogovorili da nema popuštanja i da nam je cilj zlato.
Prvi set finala rešila je Maja Đukić. Češka kombinacija je već završila set, i oborila 139 čunjeva. Srbija je imala 133 čunja i još jedan hitac. „Sedmica“ je donosila pobedu, sa „šesticom“ bi se razigravalo za poen u setu. Đukićeva je oborila „sedmicu“ i to je bio prvi korak ka šampionskoj tituli. U drugom setu sjajna igra Đukićeve i Lainšaka koja je devetkom u 24. hicu donela nedostižnu prednost za ubedljivu pobedu u setu i 2:0 uza svetsko zlato.
U prvom kolu sa 2:0 pobeđen je estonski miks Kati Olt – Marek Kivi. U setovima je bilo131:128 i 147:115 i obezbeđen je plasman u četvrtfinale, gde su eliminisali hrvatski miks Klara Sedlar – Hrvoje Marinović. Posle 1:1 u setovima 156:147 i 137:167 igrale su se „zlatne kugle“. Hrvatska kombinacija je oborila pet i sedam čueeva, Maja Đukić i David Lainščak po sedam i sa 14:12 prošli su u polufinale obezbedivši najmanje bronzani trofej.
Protiv češkog miksa Marketa Hofmanova – Ladislav Urban nije bilo nesvesnosti u polufinalu 2:0 (155:143 i 151:143), obezbeđeno je srebro, ali su Đukićeva i Lainščak nošeni burnim navijanjem svih članova srpske skpedicije, predvođenih Radovanom Vlajkovim, stavili zlatnu tačku.
-Igrali su dobro, zaslužili su zlato, ali su mi i pokidali nerve. Stalno sam im govorila da ne žure, da igraju mirno, planiraju svaki hitac. U ovoj disciplini nemaju mnogo prilike isprave greške. Takođe, pripretila sam im i rekla da zbog mene više ne smeju da do kraja igraju „zlatne kugle“ jer ne bih izdržala još jedan triler – našalila se selektor juniorki Julijana Vukadinović koja je sekundirala zlatnom srpskom miksu.
Direktor KS Srbije Milan Jovanović je počastio celu ekspediciju za drugo svetsko zlato, atmosfera je bila razdragana, orila se pesma „Svuda gori okolo, naša pesma ponovo, sve je gotovo, Srbija je prvak ponovo“, ali ipak se mislilo i na obaveze jer su posle miksa počela takmičenja u sprintu…
– Polako koračamo ka našem cilju da budemo najbolja nacija na juniorksom Šampionatu sveta – rekao je predsednik KSS Uroš Dragojlović.- Plan da svakog dana osvajamo makar jednu medalju smo, za sada, ispunili. Maja Đukić i David Lainšak su nas veoma obradovali, doneli još pozitivne energije našem timu. Zahvaljujem se još jednom Ministarstvu omladine i sporta Srbije na izuzetnoj pomoći našim prgoramima gde veliku pažnju posvećujem mladima a oni nam vraćaju na najlepši način – medaljama.
Do sada Srbija je osvojila dva zlata i bronzu. Treći put uzastopno, šampioni sveta sa svetskim rekordom od 3.890 čunjeva postali su omladinci (Robert Ernješi 679, Marko Antić 616, Igor Kovačić 697, Milorad Vojnović 598, Radovan Vlajkov 684, Alen Kujundžić 616, rezerve su bile David Lainščak i Balaž Kovač, selektor Vojko Pavlović), zlato je pripalo i miksu Maja Đukić i David Lainšak, dok je bronza pripala srpskom muškom tandemu Igor Kovačić i David Lainščak.
U pojedinačnom finalu u nedelju 18. maja imaćemo petoricu kuglaša (Igor Kovačić, Radovan Vlajkov, Robert Ernješi, Marko Antič i Alen Kujundžić) i tri kuglašice (Maja Đukić, Jovana Stantić i Ksenija Milosav). Boriće se za dva kompleta medalja – pojednačno klasik i pojedinačno u kombinaciji za koju će se računati rezultat iz ekipnog dela i pojedinačnog – klasik.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Gruger i dalje na intenzivnoj nezi