Vanessa MaeALPSKO SKIJANJE
Slovenačke sudije pomogle Vanesi Mej da se plasira na ZOI

Četiri slovenačka zvaničnika suspendovana su jer su pomogli pop violinistkinji Vanesi Mej da se kvalifikuje za Zimske olimpijske igre u Sočiju, gde je zauzela ubedljivo poslednje mesto.
Slavna violinistkinja takmičila se u Sočiju za Tajland pod imenom Vanesa Vanakom, koristeći prezime svog oca.
Ona je završila takmičenje daleko poslednja u konkurenciji 67 takmičarki u oba olimpijska veleslaloma.
Vanesa je, da bi uopšte mogla da se kvalifikuje za Igre, morala da osvoji dovoljno bodova i to na zvaničim trkama u Švedskoj, Norveškoj, Sloveniji i Švajcarskoj.
Slovenačka skijaška asocijacija saopštila je da su pronađeni dokazi o nameštenim rezultatima na trci koja je održana u januaru.
Predsednik Slovenačkog saveza Jurij Zurej rekao je da su se neregularnosti odnosile na falsifikate rezultata i plasmana.
-Startna lista je uključivala osobu koja se nije ni takmičila, dok je osoba koja je pala u trci registrovana na visokom mestu u konačom plasmanu – rekao je Zurej.
On je istakao da Vanesa Mej možda nije ni znala o nameštanju njenih rezultata.
Tridesetpetogodišnja Mej, koja je rođena u Singapuru i odrasla u Velikoj Britaniji, rekla je posle trke u Sočiju da je „oduševljena“ zbog učešća u trci koju je završila ukupnim vremenom 3:28,97 minuta, čak 50,1 sekundfu sporije od pobednice Slovenke Tine Maze.
Slovenacka asocijacija predložila je četiri godine suspenzije za svoje sudije koji su bili umešani u ovaj skandal, uključujući i predsednika Alpske komisije Vlada Makuča.

Povezana vest:  Andrea Arsović i Nenad Raković svečano otvorili izložbu Jedna adresa - iste boje dresa

PHOTO: ALEXANDER KLEIN / AFP