2014 BEC Summer School UcesniciBADMINTON
Mirjana Vasić položila važan trenerski ispit u Danskoj

Naš trener Mirjana Vasić je od 19. do 26. jula 2014. bila učesnik jednog od najprestižnijih svetskih trening kampova pod okriljem Evropske badminton konfederacije na kojem je položila važan ispit i postala vlasnik svetske trenerske licence – level 1. Kamp u danskom Vejenu okupio je preko 50 najboljih igrača uzrasta do 17 godina i mnogobrojne trenere koji su, uz glavne trenere kampa, radili, usavrašavali svoje znanje i na kraju polagali ispit. Vasićeva se puna utisaka vratila iz Danske presrećna zbog važnog koraka koji je napravila u trenerskoj karijeri.
„Prezadovoljna sam. Bila sam akter jednog izuzetno jakog i kvalitetnog trening kampa i trenerskog seminara. U Srbiju sam se vratila sa neuporedivo više badminton znanja i što je najbitnije sa trenerskom licencom – level 1, koja mi je dala dodatni motiv da hrabro koračam ka još višim svetskim trenerskim zvanjima. Svih šest dana u Vejenu su bili izuzteno naporni. Spavala sam u proseku po pet sati dnevno. Jednostavno, žestok ritam nije nam davao nimalo slobodnog vremena. Odmah posle doručka imali smo višečasovna teoretska predavanja, a posla kratkog odmora za ručak nastavljali smo, podeljeni u dve grupe, teoretsku nastavu i praktičnu u sali. Uveče nakon večere ponovo smo se vraćali u „klupu“ gde bismo sumirali i analizirali sve urađeno pre toga. I tako svih šest dana“, prenela je impresije iz Danske Vasićeva.
Pored Vasićeve u borbi za trenersku licencu u Danskoj bilo je još 17 mladih trenera kojima je rukovodila Britanka Džo Hadžis. Ona je bila jedna od devet glavnih trenera koji su rukovodili trening kampom i trenerskim seminarom.
„Uslovi su bili na najvišem svetskom nivou. Domaćin se pobrinuo da sve bude potaman i da nam boravak u Vejenu ostane u neizbrisivom sećanju. Posebno sam impresionirana odnosom glavnih trenera prema nama. Maksimalno su se trudili da nam što više i na što bolji način prenesu svoja iskustva i znanja. Poslednjeg dana boravka organizovano je polaganje za trenersku licencu koje se sastojalo iz tri dela. Morali smo da napravimo plan i da demonstriramo jedan trening, nakon čega smo imali test i intervju. Samo oni koji su zadovoljili sva tri segmenta položili su. Na moju veliko zadovoljstvo ja sam bila među 10 od 17 polaznika koji su položili za licencu“, istakla je Vasićeva.
Inače, prvog dana u Vejenu održano je posebno predavanje na temu „Žene u badmintonu“ na kojem su pored brojnih predavača prisustvovale i četiri igračice iz vrha svetskog badmintona – Rumunka Florentina Petre, Dankinja Marija Ropke, Francuskinja Pi Nondajen i Nemica Kristin Skropke.
„Tema je bila izuzetno zanimljiva a cilj ovog predavanja je bio da se pronađu uzroci zbog čega je mnogo manje žena od muškaraca u sportu pa i u badmintonu i da se nađu načini da se taj odnos smanji“, rekla je Vasićeva.
Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprineo učešću Mirjane Vasić na Trening kampu u Danskoj.

Povezana vest:  Italija: Bez zajedničkih treninga do 13. aprila