sah

ŠAH
Ubedljivi poraz naših ekipa

U sedmom kolu šahovske Olimpijade, koja se održava u norveđkom Tromsu, muška reprezentacija Srbije izgubila je od Kine rezultatom 3,5:0,5, dok su šahistkinje poražene u duelu protiv Gruzije sa 3:1.
Posle izvanrednih igara u prethodnih šest kola, kada su
zabelešili četiri pobede uz dva nerešena rezultata potiv
bolje rangiranih selekcija, naši šahisti su danas potpuno
podbacili.
Iako je Kina sedma po prosečnom rejtingu na olimpijskom turniru, a Srbija 29, niko nije očekivao ovako ubedljiv poraz, a potovo ne veoma nesigurnu igru sve četvorice naših reprezentativaca. Svi su bili u problemima već posle otvaranja, a pola poena uspeo je da spasi samo Nikola Sedlak u završnici u kojoj je imao topa, skakača i lovca, a njegov protivnik damu i lovca.
Posle prvog poraza na turniru, šahisti su pali na 20. Mesto sa 10 bodova, a što je još gore, nisu imali sreće ni u žrebu, pa će sutra u osmom kolu igrati protiv Engleske, 10 po rejtingu.
Na muškom turniru u vođstvu je Azerbejdžan sa 13 bodova, a bod manje imaju Kina, Češka, Bugarska i Rumunija.
šahitkinje su posle jučerašnjeg poraza od Rusije od 3,5:0,5 danas protiv Gruzije, četvrtog favorita na turniru, osvojile samo pola poena više, ali su propustile veliku priliku da osvoje bar jedan bod.
Dugo su sve naše reprezentativke imale izjednačene pozicije, a Marija Rakić i nešto bolju, a onda su u cajtnotima sve osim Nataše Bojković izgrešile. Na kraju su Jovana Vojinović i Anđelija Stojanović izgubile, a Rakić je uspela da spasi remi sa topom i skakačem protiv dame.
šahistkinje su pale na 23. mesto sa 9 bodova, a u narednom kolu će igrati protiv Australije, 24. po rejtingu, i imaće priliku da se pobedom vrate među prvih 15.
Na ženskom turniru u vođstvu je Rusija sa maksimalnih 14 bodova, a prate je Kina, Mađaska i Poljska sa dva boda manje.
Srbija – Kina 0,5:3,5 (Miloš Perunović – Liren Ding 0:1, Janši Ju – Robert Markuš 1:0, Nikola Sedlak – Hua Ni remi, Đi Vei – Aleksandar Inđić 1:0).
Gruzija – Srbija 3:1 (Nana Dzangidze – Nataša Bojković remi, Jovana Vojinović – Bela Hotenašvili 0:1, Anđelja Stojanović – Lela Javahašvili 0:1, Marija Rakić – Salome Melija remi). (kraj) is 21:58

Povezana vest:  NHL, Pitsburg prvi put slavio bez Krozbija