Dragoslav Petrovic i Milan Barbir pred put u KinuBADMINTON
Petrović i Babrir otputovali u Nandžing

U ponedeljak, 11. avgusta 2014, naš najbolji junior Dragoslav Petrović i glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir, zajedno sa celim olimpijskim timom naše zemlje, sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ otisnuli su se put Kine gde će Nandžingu biti održane Druge olimpijske igre mladih. Pred put na ubedljivo najveći i najjači svetski događaj za sportski podmladak Petrović i Barbir su bili prezadovoljni što će biti deo ovog sportskog spektakla. S druge strane, iako ih očekuje olovno težak posao, obojica se nadaju da će se srpski badminton još jednom pokazati u najlepšem svetlu a da se s razlogom u Nandžingu našao među svetskom elitom.
„Petrović putuje u Kinu spreman kao nikada do sada. Jednomesečne pripreme u Indoneziji a potom i desetodnevne na Bledu omogućile su nam savršenu pripremu za ovo veliko takmičenje. Na završnom trening kampu na Bledu u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije imali smo vrhunske uslove za rad. Petrović je sparingovao sa troje seniorskih reprezentativaca Milicom Simić, Igorom Bjelanom i Ilijom Pavlovićem i do tančina je odrađena svaka stavka iz plana i programa. Idemo u Nandžing maksimalno spremni za ogromne izazove koji nas očekuju, a sa nestrpljenjem očekujemo start Igara“, kazao je Milan Barbir.
Badminton turnir u Nandžingu startuje 17. a trajaće do 22. avgusta. U žrebu za pojedinačnu konkurenciju naći će se po 32 najboljih svetskih badmintonaca i badmintonki koji su prošli gusto sito kvalifikacija za ovo takmičenje. Pored pojedinačne konkurencije mladi takmičari će se ogledati i u mešovitom dublu u kojem će Petrović, voljom žreba, igrati sa Xiaoyu Liang iz Singapura. U pojedinačnoj konkurenciji žrebom će biti određeni sastavi osam grupa sa po četiri takmičara. Posle okršaja u grupi samo prvoplasirani nastavljaju takmičenje od četvrtfinala. U konkurenciji mešovitih parova od početka će se igrati po kup sistemu.
„Žreb će biti obavljen nekoliko dana pred početak takmičenja. Lakih protivnika neće biti jer će u Nandžingu učestvovati najbolji od najboljih. Sam plasman na ovo takmičenje je bio ogroman uspeh a sve preko toga biće značajno pomeanje istorije srpskog badmintona. Eventualnim ulaskom među osam najboljih u pojedinačnoj konkurenciji Petrović bi umnogome nadmašio sebe. Što se tiče mešovitog dubla naš reprezentativac je dobio odličnu partnerku i ostaje da se na licu mesta što bolje uigraju za takmičenje u ovoj konkurenciji“, ističe Barbir.
Samim plasmanom na Olimpijske igre mladih Dragoslav Petrović je ispisao novu stranicu u istoriji srpskog badmintona. Poput Barbira i naš najbolji junior s nestrpljenjem očekuje start turnira 17. avgusta.
„Iza mene su najnapornija dva meseca treninga u mojoj dosadašnjoj karijeri. Posle jednomesečnih priprema u Indoneziji nastavio sam u još žešćem ritmu na Bledu i maksimalno spreman očekujem početak Igara. Čast mi je što ću predstavljati srpski badminton na ovako velikom događaju tim pre što sam se našao među 32 najboljih svetski badmintonaca i badmintonki u ovom uzrastu. Trudiću se iz petnih žila da u žestokoj konkurenciji ostvarim što bolji plasman. U svaki meč moraću da uđem maksimalno fokusiran i samo tako mogu da očekujem da ću uspeti da budem rame uz rame sa, listom, svim izvanrednim igračima. Posle žreba sa trenerom Barbirom ću napraviti strategiju za svaki meč u pojedinačnoj konkurenciji. Što se tiče mešovitog dubla igraću sa dojučerašnjom prvom juniorkom sveta, koja je trenutno na četvrtom mestu. Gledao sam je na nekoliko turnira i zaista se radi o perfektnoj igračici. Ostaje da se što bolje uigramo na par treninga koje ćemo odraditi pred početak takmičenja. Ona će svakako juriti medalju u pojedinačnoj konkurenciji i nadam se da joj to neće biti prepreka za vrhunske partije i u mešovitom dublu“, rekao je Petrović pred put u Kinu.
Pored Petrovića Srbiju će u Nandžingu predstavljati još 23 sportista u 11 sportova. Ekspedicija Srbije brojaće ukupno 42 člana – 24 sportista, njihovi treneri, šef i sekretar misije, doktor, fizioterapeut i mladi ambasador. Na Drugim olimpijskim igrama mladih, koje počinju 16. a završavaju se 28. avgusta, za medalje u 30 sportova takmičiće se oko 4.000 sportista iz 204 zemlje.

Povezana vest:  KUGLANJE, PRVA LIGA CENTAR (Ž) – 4. KOLO