paragliding-kopaonik1-098-ms-6224PARAGLAJDING
Zlato u Alpe, u Srbiju pohvale

13. FAI (Međunarodna vazduhoplovna federacija) Evropsko prvenstvo u paraglajdingu, koje je započelo trećeg avgusta na Kopaoniku – Raška, završeno je proteklog vikenda. Najbrži pilot starog kontinenta je Torsten Sigel (Torsten Siegel) iz Nemačke. On je posle šest trka iza sebe ostavio 120 pilota iz 22 zemlje. Drugoplasirani bio je Latour Klement (Latour Clement) iz Francuske, dok je kao treći, takmičenje završio Jurij Vidić iz Slovenije. Najbolje plasirani srpski pilot, bio je Vladimir Bačanin, osvojivši 42. mesto.
Najbolji pilot među damama, bila je Seiko Fukuoka Navil (Seiko Fukuoka Naville) iz Francuske. Ona je titulu šampionke starog kontineta, preuzela od italijanske takmičarke Nikol Fedel (Nicole Fedele) iz Italije, koja je na ovom prvenstvu osvojila šestu poziciju. Vicešampion u ženskoj konkurenciji je Petra Slivova (Petra Slivova) iz Češke, dok se bronzom okitila Ivon Dat (Yvonne Dathe) iz Nemačke.
U ekipnoj konkurenciji, titulu najbolje nacije u paraglajdingu, naredne dve godine, ponosno nosiće piloti Švajcarske reprezentacije. Drugo mesto, zauzela je ekipa nemačkog nacionalnog tima, koji je u veoma napetoj i neizvesnoj borbi, u poslednjoj trci pretekla reprezentaciju Italije, koja se ovoga puta morala zadovoljiti sa bronzanom medaljom. Reprezentacija Srbije, iako se borila na domaćem terenu, osvojila je 15. mesto.
Vitor Pinto (Vitor Pinto), predsednik specijalnog FAI žirija, koji za zadatak ima kontrolu organizacije, na ceremoniji svečanog zatvaranja takmičenja, izjavio je:
Organizacija je protekla bez i jedne greške. Čestitam organizatorima na odlično odrađenom poslu. Ovo takmičenje, Srbija i gostoljubivost njenih građana, ostaće mi u srcu do kraja života. –
Da su takmičenjem i organizacijom bili zadovoljni i učesnici, svedoče čestitke upućene od strane Alberta Kastange (Alberto Castagna) kapitena italijanskog tima.
Ovo je bilo jedno od najbolje organizovanih takmičenja, na kojem sam prisustvovao u svojoj karijeri. Zaista Vam od srca čestitam. –
Pored navedenih, piloti i tim lideri Nemačke, Švajcarske, Francuske i Poljske, pridružili su se čestitkama i naveli da se ovako veliko gostoprimstvo i odlična organizacija ne sreću često.
Organizator takmičenja bio je Vazuhoplovni savez Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza Srbije i lokalne samouprave opštine Raška. Održavanje takmičenja, dodatno su pomogli kompanije Telenor i Swisslion – Takovo.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Završene pripreme u Kreju: S velikim samopouzdanjem na Igre