Lena Janic i Natasa PavlovicBADMINTON
Dve medalje za Srbiju na Karatašu

U petak, 29. avgusta 2014, stavljena je tačka na veličanstveno Balkansko prvenstvo za igrače do 17 godina – Karataš 2014, koji je organizovao Badminton savez Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta i uz institucionalnu podršku Olimpijskog komiteta Srbije, Balkanske badminton asocijacije, Sportskog saveza Srbije, Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije i Antidoping agencije Srbije. Na svojevrsnom mini evropskom prvenstvu, koje je okupilo najbolje badmintonce i badmintonke iz osam zemalja, među kojima su neke od badminton velesila na Starom kontinentu, naša zemlja je osvojila dva odličja u pojedinačnoj konkurenciji čime je nastavila niz uspeha na međunarondoj sceni ujedno potvrdivši da spada u red regionalnih badminton lidera. U žestokoj konkurenciji nekih od najboljih mladih igrača Evrope bronzane medalje za Srbiju osvojili su Andrija Doder u muškom singlu, a Lena Janić i Nataša Pavlović u žesnkom dublu. Doderov put ka postolju počeo je pobedom u drugom kolu nad Hrvatom Dorijanom Cvijanovićem sa 3:0, budući da je kao nosilac bio slobodan u prvom. U četvrtfinalu naš reprezentativac je na pleža bacio Grka Geranis Athanasios s 3:0. Tim trijumfom stavio je medalju u džep. U polufinalu se namerio na izuzetnog Rumuna Filimon Collins, a posle velike borbe Doder je poražen od potonjeg balkanskog šampiona.
„Presrećan sam osvojenim bronzanim odličjem što je ujedno moj najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri. Ovu medalju povećujem Srbiji i mom drugu i saigraču iz reprezentacije Luki Miliću koji je zbog operacije slepog creva morao da propusti ovo takmičenje. S njim bismo neuporedivo jači i svi, pa i ja, na Karatašu smo igrali i za njega. Atmosfera u našoj reprezentaciji je tokom celog prvenstva bila na najvišem niovu. Bodrili smo se između sebe i disali kao jedan i svi moji saigrači su mi dali ogromnu energiju da stignem do postolja. Ostaje mala žal što u polufinalu nisam bio na svom najvišem nivou. Bio sam iscrpljen napornim mečevima to tada a imao sam i problem sa rukom. Međutim, i sama bronza u konkurenciji 32 najbolja igrača Balkana uzrasta do 17 godina je ogroman uspeh. Ovu priliku koristim da se zahvalim i organizatorima takmičenja koji su se potrudili i uspeli da takmičari imaju maksimalne uslove na terenu ali i van njega“, kazao je Andrija Doder.
Doderovu sudbinu doživele su Janićeva i Pavlovićeva ženskog dubla. U polufinalu su nabasale na turski par Bengusu Ercetin, Nazlican Inci, glavne favoritkinje za zlato, koje su taj epitet na kraju i opravdale. Naše reprezentativke su se borile kao lavice ali su na kraju morale da pruže ruku boljim rivalkama. Pre polufinalnog meča naš ženski dubl je u osmini finala pobedio Kseniju Marinković i Anu Đurašinović iz BiH s 3:0, a u četvrtfinalu Grkinje Hliana Mandouka i Polyvia Tzika s 3:2. Inače, u pojedinačnoj konkurenciji Srbija je pored osvajača medalja imala još mnoge predstvnike koji sun a dostojan način prezenovali srpski badminton podmladak na Karatašu. U predvorju polufinala na Balkanskom prvenstvu, koje se igralo po probnim pravilima na tri seta do 11 poena, zaustavljeni su su Nenad Milošević u muškom singlu, i isti igrač u paru sa Natašom Pavlović u mešovitom dublu, Lena Janić u ženskom singlu, muški dublovi Sergej Lukić, Aleksa Lutovac, zatim Lazar Josijević, Matija Cupara i Mateja Manić, Andrija Doder i ženski parovi Sofija Dmitrović, Anja Simić i Marija Sudimac, Anja Velemir.
Pored rezultatskog uspeha Srbija je na Karatašu pobedila i na polju organizacije. Naša zemlja se kao domaćin još jednom pokazala u najlepšem svetlu a čestitke za tri nezaboravna dana na Karatašu na račun našeg Saveza su stigle od svih učesnika, kojih je bilo preko 120. Među njima bio je i visoki zvaničnik Evropske badminton konfederacije Turčin Murat Ozmekik, potpredsednik ove organizacije i predsednik Badminton saveza Turske, koji je na Karataš stigao u pratnji generalnog sekretara tamošnjeg Saveza. Boravak u našoj zemlji Ozmekik je iskoristio da uruči pomoć u vidu badminton opreme klubovima i sekcijama iz Srbije, Hrvatke i Bosne i Hercegovine koji su pretrpeli štetu prilikom poplava koje su zadesile region. Pored njega na Balkanskom prvenstvu na Karatašu prisutni su i ostali badminton poslenici zemalja učesnika, između ostalog i predsednica Badminton saveza Grčke Viktorija Hazina.
„Izuzetno smo srećni i ponosni na rezultat koji smo postigli, kao i na nivo organizacije takmičenja koji su mnogi gosti poredili sa evropskim prvenstvima. Oslabljeni neigranjem Luke Milića, akutelnog vicešampiona Evrope u konkurenciji igrača do 15 godina, mladi i izuzetno perspektivni reprezentativci Srbije su zaista ostavili srce na terenu i u veoma jakoj konkurenciji uspeli da osvoje dve medalje. Poeni su delili Srbiju od odličja u ekipnoj i u još dve individualne konkurencije ali su takmičari, stručni štab i Savez zaista zadovoljni postignutim. Zahvaljujem se Ministartsvu omladine i sporta koje je pružilo punu podršku organizaciji Balkanijade kao i Međunarodnog badmintoin kampa koji je prethodio ovom takmičenju. Izuzetno cenimo pomoć i podršku države i kontinuirano nastojimo da svaki budžetski dinar opravdamo rezultatima na terenu i van njega. Koristim priliku da se zahvalim Evropskoj badminton konfedereaciji i Turskom badminton savezu čiji je potpredsednik, odnosno predsednik Mutat Ozmekik uručio donaciju u vidu badminton opreme hrvatskom, bosanskom i našem savezu radi podrške radu centara ugruženih tokom elementarnih nepogoda. Srpski badminton je još jednom pokazao da sa pravom zauzima sve značajnije mesto na evropskoj i svetskoj mapi“, kazao je predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović, koji je na Karatašu u svojstvu tim menadžera bio član srpskog tima koji su činili i Dragan Antić, pomoćni trener badminton reperezentacija Srbije, treneri Nikola Mijačić, Mirjana Vasić i Mladen Janić i fizioterapeut Miloš Knežević.
Medalje su osvojili – Pojedinačna konkurencija – Muškarci pojedinačno: 1. Filimon Collins (Rumunija), 2. Daniel Nikolov (Bugarska), 3. Andrija Doder (Srbija), Salim Serhat (Turska); Žene pojedinčano: 1. Kader Inal (Turska), 2. Unlu Busra (Turska), 3. Nazlican Inci (Turska), Polyvia Tzika (Grčka); Muški parovi: 1. Ivan Panev / Daniel Nikolov (Bugarska), 2. Baran Yuksel / Salim Serhat (Turska), 3. Florentin Gasca / Mihai Grosu (Rumunija), Melikidis Pachalis / Geranis Athanasios (Grčka); Ženski parovi: 1. Bengusu Ercetin / Nazlican Inci (Turska), 2. Irina Calin / Andreea Dimitriu (Rumunija), 3. Lena Janić / Nataša Pavlović (Srbija), Maria Delcheva / Mihaela Neycheva (Bugraska); Mešoviti parovi: 1. Filimon Collins / Andra Olariu (Rumunija), 2. Metin Pehlivan / Kader Inal (Turska), 3. Mehmet Akarsu / Unlu Busra (Turska), Baran Yuksel / Bengusu Ercetin (Turska); Ekipna konkurencija: 1. Turska, 2. Rumunija, 3. Bugarska, Grčka.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, Šafenhauer hapšen zbog fizičkog napada