doping
WADA razmišlja da uvede duže kazne zbog dopinga
 
Svetska antidoping agencija (WADA) razmatra povećanje kazni za korišćenje dopinga, pošto je vreme njegovog dejstva duže od sadašnjih suspenzija, preneo je BBC.
WADA je saopštila da će produžiti suspenziju, ukoliko se pokaže tačnim rezultat istraživanja o dejstvu anaboličkih steroida koje je sproveo norveški profesor psihologije na univerzitetu u Oslu Kristijan Gundersen.
Direktor naučnog sektora WADA Olivije Rabin rekao je, međutim, da je potebno još dokaza kojom bi se potkrepila tvrdnja da steroidi imaju duže dejstvo od sadašnjih kazni – koje iznose dve godine za prvi doping prekršaj.
Istraživanja u Oslu pokazala su da mišići mogu da koriste prednosti koje im daju steroidi decenijama po njihovom unošenju u organizam.
Ipak, ispitivanja su rađena na miševima, a to još nije dovoljan dokaz da steroidi deluju na isti način na ljudski organizam.
Ukoliko se rezultati istraživanja pokažu tačnim, to bi značio da bi se pod „lupom“ ponovo našli američki sprinteri Džastin Getlin i Tajson Gej, kao i Britanac Dvejn Čembers.
Getlin je letos u 32. godini istrčao najbolji rezultat sezone na 100 mnetara – 9,77 sekundi, a prethodno je dva puta služio kazne zbog dopinga.
Povezana vest:  Litvanski bijatlonac Zlatkauskas suspedovan na dve godine