doping

Najviše dopingovanih među rvačima i bodibilderima

Antidoping agencija Srbije (ADAS) je u periodu od januara 2006. do novembra 2013. sprovela ukupno 4.347 doping kontrole i otkrila 48 pozitivnih sportista, od kojih je najviše bilo u rvanju i bodibildingu, podaci su koje je Vlada Srbije navedela u obrazloženju za donošenje zakona o sprečavanju dopinga u sportu.
Najviše su korišćeni anabolički agensi i steroidi. U istom periodu sprovedena je i 275 kontrola konja u konjičkom sportu i trkama i registrovano 20 pozitivnih grla. Kako se precizira, od ukupno 4.347 doping kontrola, 1.577 je sprovedeno na nacionalnim takmičenjima, a 439 izvan takmičenja unutar nacionalnog programa testiranja.
Takođe, 2.279 kontrola je sprovedeno na međunarodnim takmičenjima i 52 kontrole izvan takmičenja unutar međunarodnog programa testiranja.
U tom periodu otkriveno je 48 doping pozitivnih sportista i tri druge povrede antidoping pravila – u biciklizmu, boksu i džudou.
Najviše doping pozitivnih – po šest, bilo je u rvanju, bodibildingu i bodifitnesu, u boksu i rukometu po pet, dok je u ostalim sportovima zabeleženo 26 doping pozitivnih.
Kod 48 doping pozitivnih sportista zabeleženo je prisustvo 64 zabranjene doping supstance, od tog broja 50 odsto su bili anabolički agensi i steroidi, 18 odsto kanabinoidi, 15 odsto diuretici, 13 odsto stimulansi, po dva odsto beta blokatori i beta 2-agonisti. 
Pored doping kontrola sportista, ADAS shodno odredbama Zakona o sprečavanju dopinga u sportu iz 2005. godine, sprovodi i doping kontrolu životinja.  U periodu od 1. januara 2006. do 25. novembra 2013. godine, izvršeno je 275 kontrola konja u konjičkom sportu i trkama i registrovano je 20 doping pozitivnih konja i dva druge povrede antidoping pravila u konjičkom sportu i trkama. 
O predlogu zakona o sprečavanju dopinga u sportu poslanici će raspravljati na sednici zakazanoj za ponedeljak, a tim zakonskim rešenjima propisana je, pored ostalog, zabrana dopinga u sportu, utvrđeno šta se smatra dopingom u sportu i kada postoji povreda antidoping pravila.
Sva pitanja u predloženom zakonu uređena su na način kako je to utvrđeno Svetskim antidoping kodeksom, posebno imajući u vidu da domaće organizacije u oblasti sporta moraju doslovno i bez ikakvih izmena da prihvate određenje šta se smatra dopingom u sportu iz tog kodeksa, jer u suprotnom ne mogu da učestvovuju na međunarodnim sportskim takmičenjima.
Takođe, bez bezuslovnog prihvatanja Svetskog antidoping kodeksa domaće sportske organizacije ne mogu da organizuju sportska takmičenja u zemlji. 

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, Ženska reprezentacija Nemačke došla do zlata