Udovicic afrika

Zakon o sprečavanju dopinga u sportu pred poslanicima

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o predlogu Zakona o sprečavanju dopinga u sportu, kojim će se ova oblast u potpunosti uskladiti sa međunarodnim propisima i novim Svetskim antidoping kodeksom koji stupa na snagu naredne godine.
-Ovo će našim sportisitima omogućiti nesmetano učešće na velikim međunarodnim takmičenjima, budući da sportisti iz zemalja koje ne usklade svoja antidoping pravila sa odredbama Svetskog kodeksa neće imati pravo učešća – rekao je novinarima u parlamentu ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.
Takođe, ovim zakon biće omogućeno da Srbija i dalje može da bude organizator međunarodnih takmičenja.
Udovičić je objasnio da se novi zakon donosi jer se pravni okvir na međunarodnoj sceni promenio u odnosu na 2005. godinu kada je donet aktuelni zakon, kao i sam sport.
-Svedoci koliko je sport pre 10 godina bio ‘usporeniji’, a koliko je danas aktivniji, dinamičniji, brži i koliko je neophodno sprečavati sve one negativne pojave koje prate profesionalni sport – rekao je ministar omladine i sporta.
On je dodao da će sportski stručnjaci i registrovani sportisti svih uzrasta biti najmanje jednom godišnje informisani o pripisima koji se odnose na doping u sportu. Zakonom su definisana prava i obaveze granskih nacionalnih saveza, rekao je Udovičić i dodao da su takođe, uspostavljene obaveze antidoping agencije.
-Smatramo da je veoma bitno usvojiti ovaj zakon jer prvenstveno pratimo međunarodne pravne tokove, a s druge strane uslovljeni smo od strane Svetske antidoping agencije jer od početka sledeće godine naši sportisti neće biti u mogućnosti da se takmiče na međunarodnoj sceni, ako se ne usvoji zakon – ponovio je Udovčić.
Doping u sportu je zabranjen, a oni koji prekrše tu zabranu – sportske organizacije ili sportisti, mogu biti kažnjeni zatvorom od šest meseci do 12 godina ili novčanom kaznom od 50.000 do million dinara, predvideno je predlogom Zakona o sprečavanju dopinga u sportu.
Antidoping agencija Srbije (ADAS) je u periodu od januara 2006. do novembra 2013. sprovela ukupno 4.347 doping kontrole i otkrila 48 pozitivnih sportista, od kojih je najviše bilo u rvanju i bodibildingu, podaci su koje je Vlada Srbije navela u obrazloženju za donošenje zakona o sprečavanju dopinga u sportu.
Najviše su korišćeni anabolički agensi i steroidi.

Povezana vest:  BADMINTON, Milica Simić deveta u Sofiji na Bulgarian Eurasia Open 2013