Alister Carter SnookerSNUKER
Ali Karter osvojio turnir u Hong Kongu

Engleski igrač snukera Ali Karter osvojio je danas turnir u Hong Kongu pošto je u finalu pobedio sunarodnika Šona Marfija sa 7:6.
Karteru je u maju dijagnostikovan rak pluća, a turnir u Hong Kongu je njegovo prvo takmičenje prvi otkako je završio sa hemoterapijama.
Turnir u Hong Kongu nije rangirajući, odnosno ne boduje se za svetsku rang listu, a igrači su bili podeljeni u dve grupe. Karter je na turniru, u grupnoj fazi, pobedio Marka Fua sa 4:1 i Lijanga Venboa, a izgubio od Marfija sa 1:4.
Karter, čiji je nadimak „Kapetan“, rekao je da je srećan zbog osvajanja turnira.
-Danas je kapetan postao general. Ne mogu da verujem da sam osvojio turnir u Hong Kongu pobedivši sjajnog igrača kakav je Šon Marfi – napisao je Karter na svom tviter profilu.
Pre raka pluća, Karter se prošlog leta oporavio od raka testisa, a boluje od Kronove bolesti. On je takmičenjima trebalo da se vrati prošlog meseca na turniru u Sofiji, ali je morao da odustane zbog bolova u levoj ruci.
-Počastovan sam što sam bio svedok Karterovog povratka snukeru. Čestitam mu na sjajnoj nedelji i želim mu mnogo takvih – rekao je Marfi.
Tokom karijere osvojio je tri turnira koja se boduju za svetsku rang listu, Otvoreno prvenstvo Velsa 2009. godine, Masters u Šangaju 2010. i Masters u Nemačkoj početkom 2013. godine.
U finalu Svetskog prvenstva igrao je 2008. i 2012. godine i oba puta izgubio je od Ronija O’Salivena.
Profesionalac je od 1996. godine, a najbolji plasman na svetskoj rang listi mu je drugo mesto.

Povezana vest:  NHL rezultati, petak 4. decembar