mos antidop bgd 22102014 030

Udovičić: Veća odgovornost Saveza u borbi protiv dopinga

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predstavnici Antidoping agencije Srbije sastali su se danas sa predstavnicima nacionalnih granskih sportskih saveza kako bi ih upoznali sa njihovim obavezama koje proističu iz novog Zakona o sprečavanju dopinga u sportu.
Istovremeno, predstavljen je i novi pomocnik ministra za sport Uroš Zeković.
Udovičić je naglasio da je ovim Zakonom uvedena daleko veća odgovornost stručnog tima koji prati sportistu. 
-Rešenja iz novog Zakona su usklađena sa najnovijim izmenama Međunarodnih antidoping propisa koji stupaju na snagu 1. januara 2015. godine. Najvažnije izmene su da se pored dosadašnjih osam povreda antidoping pravila uvode još dve nove povrede, a to su saučesništvo i nedozvoljeno udruživanje – rekao je Udovičić na skupu u Gradskoj skupštini i naglasio da novi zakon omogućava sportistima da učestvuju u međunarodnim takmičenjima i omogucava da Srbija bude organizator.
Direktorka Antidoping agencije Milica Vukašinović Vesić istakla je da će sportista koji namerno koristi nedozvoljenu supstancu biti kažnjen sa najmanje četiri godine zabrane bavljenja sportom. 
Ona je naglasila da će savezi ubuduće imati obavezu da dostave promenu kalendara takmičenja najmanje 21 dan pre njegovog održavanja, kao i da će morati da obezbede antiodoping kontrole na polufinalima i finalima nacionalnih takmičrenja. 
Takođe, novim Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu utvrđuju se prava i obaveze u pogledu zaštite podataka o ličnosti sportiste, što do sada nije bio slucaj. 
Na sastanku su, pored predstavnika sportskih saveza prisustvovali i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac i predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar. 

Povezana vest:  Ski i snowboard vikend na Kopaoniku

mos antidop bgd 22102014 008