ŠAH

OMLADINCI KLUBA IZ ZEMUNA NAPREDOVALI KORACIMA OD SEDAM MILJA

Godina u znaku „Nestora“

 

sahŠahovski klub „Nestor“ svečano je obeležio dve godine rada. U lepim prostorijama u Novom gradu, kod železničke stanice Zemun, više od 50 mališana i roditelja – članova kluba, i saradnici, velemajstor Branko Damljanović, Vladimir i Jasna Šakotić direktor centra za razvoj šaha u Beogradu, Nebojša Baralić iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Vladica Andrejić, Vladimir Dimitrijević…

Klub, čiji su članovi talentovani kadeti, već u prvoj godini imao je takmičarske uspehe. Kao debitant u Beogradskoj ligi, sa prosekom starosti od nešto više od 12 godina plasirao se u viši rang – Zonu. Ove godine su, zbog drugih obaveza igrača bili samo dva puta u devet kola kompletni, tako da su zauzeli četvrto mesto iza Mladosti (Surčin), Teleoptika i Obilića. O tome, trener Dejan Nestorović kaže:

– Kada bi se sada ponovilo takmičenje u Zoni, naša ekipa u kompletnom sastavu bila bi glavni favorit za prvo mesto. Ove godine smo imali odlične rezultate u pojedinačnoj konkurenciji. Na prvenstvu Beograda za kadete za 2009. godinu osvojili smo četiri prva mesta od ukupno pet kategorija: Miloš Žarković do 8, Đorđe Arsić do 10, Gojko Vučinić do 12 i Lazar Nestorović do 16 godina.

Devojčice „Nestora“ su posebna priča. Prošle godine na prvenstvu Druge lige – grupa Beograd, prosek ekipe, bio je 14 godina. Osvojeno je prvo mesto sa maksimalnim učinkom, devet pobeda u devet kola. Ove godine, umesto borbe za opstanak, sjajno šesto mesto u Prvoj saveznoj ligi.

Kao kruna svega, veliki uspeh na upravo završenom Međunarodnom otvorenom prvenstvu „Trofej Beograda“ u Obrenovcu. Sve nagrade za šahistkinje u rukama članica „Nestora“: Iva Videnova najbolja šahistkinja, Tamara Marković najbolja omladinka, Mila Žarković najbolja kadetkinja. Veliki talenat, 13–godišnja Mila Žarković, ovogodišnja prvakinja Beograda u kategoriji do 14 godina, postigla je rezultat za istoriju našeg ženskog šaha: kolo pre kraja, sa pet poena iz osam partija ispunila je prvu normu za titulu internacionalnog majstora.

Povezana vest:  Mladi biciklisti za vikend na “Dečijoj trci – Trofej Milan Panić – Dani Beograda

Na „Trofeju Beograda“ u Obrenovcu najbolji omladinac je bio Nikola Nestorović. Odlučujući poen bila je pobeda u pretposlednjem kolu u partiji sa velemajstorom Dušanom Rajkovićem. U poslednjem kolu, njegov brat, 16–godišnji Lazar Nestorović borio se da ispuni prvu normu za internacionalnog majstora. Izgubio je od sedam godina starijeg Balinta Nađ Heđešija koji je na taj način osvojio treću završnu normu za intermajstora. Za utehu, mlađem Nestoroviću ostaje, da je u Obrenovcu ispunio sve uslove za titulu majstora FIDE, tako da je sada u Srbiji najmlađi šahista sa međunarodnom titulom.

Velike zasluge za uspehe ima i predsednik kluba, majstor FIDE Irena Nestorović koja je nastavnik šaha kao izbornog predmeta u osnovnoj školi „Gavrilo Princip“. Uz predsedničke dužnosti obavlja u klubu još pet, a ako zatreba i šestu funkciju – u rezervi je kao igrač za obe ekipe, u Zoni i Prvoj saveznoj ligi za šahistkinje.

U ove dve godine kadeti „Nestora“ su napredovali koracima od sedam milja. U narednim godinama treba očekivati nove uspehe, od značaja za celokupni šah u Srbiji.

 

POZNATA IMENA PET UČESNIKA ZAVRŠNOG TURNIRA BALKANSKOG GRAN PRIJA

Nikola Sedlak prva rezerva

 

Trofej Beograda u Obrenovcu, bio je poslednji u seriji Balkanskih gran pri turnira, posle kojih je poznat deo učesnika završnog „mastersa“ u bugarskom gradu Pleven od 11. do 17. januara.

Prema bodovima, sigurnih pet učesnika su Momčil Nikolov (Bugarska), Sabo Gergelji (Rumunija), Milan Draško, Dragiša Blgojević i Nikola Đukić (svi Crna Gora), dok će u slučaju otkaza nekog od njih, mesto u Plevenu zauzeti subotički velemajstor Nikola Sedlak.

Povezana vest:  MALI TERENI – VELIKA RADOST

Zvuči neverovatno, ali je jedino su Sedlak na šestom i Dejan Bojkov na sedmom mestu, od rangiranih šahista uspeli da pobede na jednom od turniru (prvi u Sarajevu i drugi na Cetinju), ali nisu igrali na preostalim, tako da su ih pomenuta petorica pretekla. Međutim, kako stvari u ovom trenutku stoje, postoji velika verovatnoća da neko od pet prvoplasiranih šahista zbor ranije utvrđenih obaveza ne otputuje u Pleven, tako da se vrata otvaraju Sedlaku.

Preostalih pet imena završnog Gran pri turnira biće poznati posle dodatnih konsultacija, pošto će svaka od pet federacija učesnika do 15. decembra delegirati po jednog šahistu.

Turnir u Plevenu, igraće se devet kola po Bergerovom sistemu, a nagradni fond je 7.000 evra (prva nagrada 1.500, dok je deseta nagrada 300 evra). Organizator snosi troškove smeštaja svim učesnicima.

Plasman najboljih šahista posle pet turnira Balkanskog gran prija: Momčil Nikolov (Bugarska) 46,05 (–, 16,15. 18, 11.9), 2. Sabo Gergelji (Rumunija) 40,6 (15, –, 8,1, 17,5), 3. Milan Draško (Crna Gora) 34,25 (17, 12,35, – 4,9), 4. Dragiša Blagojević (Crna Gora) 26,75 (9, 14,25, –, 3,5), 5. Nikola Đukić (Crna Gora) 25,3 (–, 19, –, 6,3), 6. Nikola Sedlak 25 (25, –, –, –), 7. Dejan Bojkov (Bugarska) 23,75 (–, 23,75, –, –), 8. Miron Lucian Kostin (Rumunija) 22,75 (7, 8,55, 7,2, –), 9. Lusijan Filip (Rumunija) 22,5 (–, –, 22.5, –), 10. Bojan Vučković (Srbija) 20 (20, –, –, –), itd. Ukupno 48 šahista.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Zorana Arunović sedma vazdušnim pištoljem u finalu SK

* U zagradi su bodovi sa turnira u Sarajevu (BiH), Cetinju (Crna Gora), Jašiju (Rumunija) i Obrenovcu (Srbija) koji su se računali sa različitim koeficijentom.

 

TURNIR SVETSKOG KUPA U RUSKOM GRADU HANTI MANSIJSKU

Geljfand na korak od finala

Izraelski velemajstor Boris Geljfand, nalazi se na pragu finala Svetskog kupa u ruskom gradu Hanti Mansijsk.

Geljfand je u prvoj partiji polufinala crnim figurama savladao Sergeja Karjakina, tako da mu je dovoljan i remi belima u drugoj partiji. U drugom polufinalu, Ponomarjov i Malahov su remizirali, tao da će odluka pasti drugog dana.

U retkoj varijanti lovčevog otvaranja, Karjakin je pokušao da iznenadi protivnika, ali je crni brzo izjednačio i efektno priveo partiju kraju. U završnici, čak tri pešaka manje, bili su prevelik zalogaj za mladog Ukrajinca…

Rezultati prvih partija polufinala: Sergej Karjakin (Ukrajina, 2.723) – Boris Geljfand (Izrael, 2.758) 0:1, Ruslan Ponomarjov (Ukrajina, 2.739) – Vladimir Malahov (Rusija, 2.706) remi.

 

LOVČEVO OTVARANJE

Karjakin – GELJFAND

1. e4, e5, 2. Lc4, Sf6, 3. d3, Sc6, 4. Sf3, Le7, 5. O–O, O–O, 6. Lb3, d5, 7. ed, Sd5, 8. h3, a5, 9. a4, Sd4, 10. Sd4, ed, 11. Te1, Ta6, 12. Dh5, Sb4, 13. Sa3, Tg6, 14. Lf4, b6, 15. Df3, Le6, 16. Le6, fe, 17. De4, Ld6, 18. Ld6, cd, 19. Dd4, Dg5, 20. g3, Df5, 21. g4, h5, 22. Te4, d5, 23. Kh2, Df3, 24. Tee1, hg, 25. De3…

…gh, 26. Df3, Tf3, 27. Tg1, Tf2, 28. Kh3, Tg1, 29. Tg1, Sc2, 30. Sb5, Tf3, 31. Kg4, Td3, 32. Sd6, Se3, 33. Kf4, Sc4. Beli predaje.