sporazum sa UAE 2

Saradnja Srbije i Emirata u omladinskoj i sportskoj sferi

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i generalni sekretar Generalnog sekretarijata za omladinu i sport Ujedinjenih Arapskih Emirata Ibrahim Abdul Malik Mohamed Ali potpisali su danas sporazum o sportskoj i omladinskoj saradnji.
Na ovaj način dve zemlje produbljuju saradnju u omladinskoj i sportskoj sferi, sa posebnim akcentom na razmenu iskustava u oblasti rekreativnog sporta i sporta osoba sa invaliditetom, anti-dopinga i sportske medicine, kao i na podsticanje omladinskog volonterizma.
Potpisivanju sporazuma u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata DŽuma Rašid Sejf Zajed al Daheri.
-Zajednička nam je želja da širimo sportsku kulturu u našim zajednicama kako bi sport postao način života i time se omogućilo smanjenje pojava različitih bolesti. Takođe, delimo opredeljenje da mladima u Srbiji i Emiratima obezbedimo pozitivno i atraktivno okruženje koje im omogućava da razvijaju fizičke i mentalne sposobnosti, pravilno koriste slobodno vreme, poboljšavaju kreativne sposobnosti, uče se značaju volonterskog rada – kazao je Udovičić.
On je naglasio da su Emirati izrazili veliko interesovanje za korišćenje naših iskustava u razvoju sporta osoba s invaliditetom.
-To je, slobodno mogu da kažem, oblast u kojoj je Srbija lider u Evropi, što pokazuju i brojne medalje naših paraolimpijaca. Veoma su zainteresovani i za razmenu znanja o organizaciji sportskih institucija, kao i saradnju u sportskoj medicini i anti-dopingu, u čemu Srbija takođe ima velike uspehe – rekao je Udovičić.
Ministar je izrazio uverenje da će zajednieki rad Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata i u oblastima omladine i sporta pratiti odličan tempo saradnje u ekonomiji i infrastrukturi.
-Razmena iskustava je jedan od kljuenih činilaca napretka i znam da jedni drugima imamo šta da ponudimo, na dobrobit stanovništva obe zemlje – poručio je Udovičić.
Ministarstvo omladine i sporta sporazume o saradnji sprovodi sa Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, Republikom Srpskom, Slovačkom, Portugalijom, Grčkom, Holandijom, Azerbejdžanom, Ukrajinom, Turskom, Rumunijom, Alžirom, Belorusijom i Crnom Gorom, a u pripremi je potpisivanje sporazuma sa Libanom, Egiptom i Indonezijom.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Finale Kupa Srbije: Nediću zlato i Rekord