boricicissnagrada-006Žeravica i Boričić dobitnici specijalnih priznanja SSS
 
Ugledni sportski stručnjaci Ranko Žeravica i Aleksandar Boričić dobitrnici su specijalnih priznanja Sportskog saveza Srbije (SSS) koje im je danas uručeno na svečanosti u Domu Narodne skupštine.
Žeravica je u ulozi selektora jugoslovenskog košarkaškog tima između ostalog, osvojio zlatnu olmpijsku medalju u Moskvi 1980, kao i svetsko zlato na prvom šampionatu u Ljubljani 1970. godine.
-Ovo je priznanje pre svega mojim igračima, kao i našoj košarci koja je u svetskom vrhu od 1971. godine – rekao je Žeravica .
On je naglasio da je ugled košarka male zemlje kakva je bila naša uvek privlačio poseban interes velikih košarkaških sila.
-Bili smo svetsko sportsko cudo i svi su želeli da znaju koji su to kvaliteti kojima dominiramo nad ostalima. Taj segment po kome smo ubedljivo najbolji u svetu jesu treneri, jer smo bili jedina zemlja koja je imala Višu trenersku školu. Činjenica je da sada u svetu naši treneri rade u 23 zemlje – rekao je Žeravica.
Potpredsednik Evropske i Svetske odbojkaške federacije i predsednik Odbojkaskog saveza Srbije Boričić nagrađen je zbog uloge u stvaranju strategije razvoja srpske odbojke koja je u poslednih 20 godina u samoj svetskoj eliti.
Kruna njegovog rada bilo je olimpijsko zlato muske reprezentacije na Igrama u Sidneju 2000, kao i evropske titule i muške i ženske selekcije.
-Drago mi je pre svega što sam priznanjje dobio od svoje sportske porodice – rekao je Boričić i podsetio da je srpska odbojka trenutno među šest prvih reprezentacija sveta.
Predsednik SSS Aleksandar Šoštar naglasio je da naši sportisti u najtežim okolnostima pokazuju svoje najbolje kvalitete.
-Nije novost da živimo u teškim vremenima, ali nije novost ni da naši sportisti uprkos tome postižu odlične rezultate – rekao je Šoštar i dodao da se nada da će i 2015, iako verovatno teška kao i 2014, biti godina još većih uspeha srpskog sporta.
Svečanosti dodele specijalnih priznanja u prepunoj sali Doma Narodne skupštine prisustvovali su i pomoćnik ministra omladine i sporta Uroš Zeković, kao i predstavnici resornog ministarstva Republike Srpske.
Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Odloženi superveleslalom u Banskom vozi se u ponedeljak