EkOlimpijada_ARCTOS radiocaEkOlimpijada i memorijalna trka “General Svetomir Đukić” u Kosjeriću
U Kosjeriću, rodnom mestu generala Svetomira Đukića, osnivača Srpskog olimpijskog kluba, danas je održana “EkOlimpijada Srbije” i na konferenciji za medije najavljena je memorijalna  trka “General Svetomir Đukić”.
Na konferenciji su govorili predsednik opštine Dragan Vujadinović, predsednik OKS Vlade Divac, Ljubiša Đokić, koordinator Memorijalne trke, profesor Ivica Radović, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i Andrija Zlatić, strelac, promoter EkOlimpijade i Memorijalne trke.
Predsednik opštine, Dragan Vujadinović, poželeo je dobrodošlicu svim gostima u sportsku varoš Kosjerić i skrenuo pažnju na sportske uspehe košarkaškog i odbojkaškog kluba Crnokosa koji su u ovoj sezoni ostvarili ostvarili odlične rezultate kojim ulaze u prvu ligu.
Vlade Divac, predsednik OKS izjavio je: -Velika mi je čast što u godini u kojoj proslavljamo jedinstven jubilej, 100 godina od osnivanja Olimpijskog komiteta Srbije, mogu da vas pozdravim ovde u Kosjeriću, u mestu odakle je osnivač olimpijskog pokreta u Srbiji. Pre davnih 100 godina, nekoliko srpskih oficira na čelu sa generalom Svetomirom Đukićem, osnovali su Srpski olimpijski klub i postavili temelje Olimpizma u Srbiji. Danas, čitav vek kasnije, imamo razloga da budemo veoma ponosni. Kroz svoju 100 godina dugu istoriju, OKS je izgradio ugled i reputaciju u Olimpijskoj porodici. Danas je na nama da dalje širimo ideju olimpizma i da promovišemo olimpijske vrednosti koje svima nama mogle da učine život lepšim i boljim. EkOlimpijada Srbije je akcija koju OKS sprovodi u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja. Želja nam je da kroz igru i druženje sa decom utičemo na podizanje svesti o jednom od najvažnijih olimpiskih principa, očuvanju životne sredine.
-Edukacija je jedan od naših najvažnijih zadataka ministarstva Životne sredine i prostornog planiranja, a smatram da nema boljeg načina za to od ovakvih i sličnih akcija. Kroz „EkOlimpijadu Srbije“ na neposredan način kroz igru deca uče kako da zaštitimo i čuvamo našu životnu sredinu – izjavio je Ivica Radović, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja
Koordinator trke Ljubiša Đokić, najavio je tradicionalnu, sedmu po redu, memorijalnu trku General Svetomir Đukić.
Osnovci iz Kosjerića su učešćem u mnogim sportskim, edukativnim, kulturnim i ekološkim radionicama imali priliku da kroz igru i druženje nauče nešto više o istoriji olimpijskog pokreta, da upoznaju prave olimpijske vrednosti i saznaju na koji način mi možemo da doprinesemo očuvanju životne sredine.
Povezana vest:  Udovičić i Jovanovic:Uz pomoć sporta gradimo nove mostove