peter suk foto Strelicarski savez SrbijeSTRELIČARSTVO

Peter Suk za katedrom u Srbiji

Suk dong- eun, poznatiji kao Peter Suk, korejski trener, jedan od najboljih svetskih streličarskih stručnjaka, boraviće u Srbiji od 1. do 10. februara.
– Streličarski savez Srbije je, uz veliku pomoć Olimpijskog komiteta Srbije, uspeo da angažuje Suka za seriju predavanja za trenere, kao treninge sa seniorima i mladim streličarima sa kojima će raditi čak tri dnaa- kaće Dragan Svilanović predsednik Streličarskog saveza Srbije.- Trenuto je angažovan u Rumunskoj streličarskoj federaciji do Rija 2016. Peter Suk imala ogromno iskustvo u programima razvoja streličarskog sporta i rada sa mladima, u Malaviju u Africi već nekolko godina vodi program „Od luka do vrhunskog streličara“. Olimpijski komitet Srbije platiće boravak i avionsku kartu, dok će Streličarski savez Srbije obezbediti prevoz po Srbiji, salu i termine.
Svilanović je i najavio da će se u saradnji sa firmama iz Koreje i Streljačkom federacijom Koreje uskoro organizovati dolazak trenera na šest meseci.
– Sa dvoranom „Slodes“ dogovorili smo da se seminari i treninzi održe u njoj kao i da Peter Suk boravi u hotelskom delu koji je uz ovu halu – kaže Darinka Timotijević generalni sekretar Streličarskog saveza Srbije.- Dolazak ovakvog trenera je, na neki način, istorijski za srpsko streličarstvo i nadam se dobrom odzivu naših stručnjaka, jer znanja nikada nije dosta…
Peter Suk je sin Suk bong – euna koji je 1950. uveo savremeno streličarstvo u sport Koreje i smatra se rodonačelnikom ovog sporta u toj zemlji. Koreja je do Londona imala tri muške ekipne olimpijske titule, dok je ženska reprezentacija osvojila sedmo olimpijsko zlato i ni jedna druga selekcija od uvođenja ove discipline 1988. u Seulu, nije bila na najvišem stepeniku pobedničkog postolja!
Peter Suk je u Atini 2004. vodio italijansku reprezentaciju čiji je član Marko Galiaco osvoji pojedinačno olimpijsko zlato. Potom je preuzeo britansku reprezentaciju i na SP u Lajpcigu 2007. Britanci su se okitili sa tri medalje. U Pekingu 2008. Britanija je pod njegovim vođstvom bila četvrta. Potom je opet otišao u Italiju i sa njima je u Londonu 2012. osvojio olimpijsko ekipno zlato!
Prva dva dana, 1. i 2. februara, održaće se seminar za trenere i Streličarski savez Srbije platiće troškove za jednog trenera, a ukoliko klubovi žele da pošalju više stručnjaka platiće kotizaciju po 30 evra za svakog. Obavezno je znanje engleskog jezika i trenersko iskustvo. Drugi do seminara je rad sa vrhunskom seniorima 3. i 4. februara i klubovi mogu da prijave po pet učesnika, ali pošto Peter Suk radi sa maksimum 16 polaznika, lista će se odrediti na osnovu domaće rang liste i izlazaka na takmičenja u 2014. Na kraju seminara, 5, 6. i 7. februara, Peter Suk će raditi sa juniorima i kadetima. Svaki klub može da pošalje po tri učesnika. Ukoliko bude više od 16 prijavljenih, spisak će se napraviti na osnovu domaće rang liste i učešća na takmičenjima u prošloj i ovoj godini. Automatsko učešće stiču polaznici kampa u 2014.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, REPREZENTACIJA SRBIJE U DOBROM RASPOLOŽENJU OTPUTOVALA U AUSTRALIJU, Cilj je prvo mesto