14. MEMORIJAL U NEGOTINU

Milenović najbolji

 

sahNegotin – Mladen Milenković, FIDE majstor iz Paraćina, pobednik je 14. Memorijalnog turnira „LJubiše Vujića, Dušana Gulicovskog i Stanoja Blagojevića“ održanog u čast trojice velikana negotinskog šaha

Milenković je do prvog mesta stigao sa 7,5 poena, pola više od majstorskog kandidata Miloš Floričelović iz Negotina, dok je treći bio velemajstor Miroslav Tošić iz Svrljiga sa istim brojem bodova.

Na turniru je učestvovao 61 takmičar iz Negotina, Zaječara, Knjaževca, Bora, Majdanpeka, Kladova, Paraćina, Ćuprije, Sokobanje, Boževaca, Novog Sipa kao i trojica šahista iz Vidina (Bugarska). Turnir je otvorila Slavica Živanović, član Opštinskog veća SO Negotin, dok je učesnike pozdravio Milutin Sladojević, predsednik šahovskog kluba Hemičar. Promovisana je i Monografija kluba 75. godina šaha u Negotinu, o knjizi i biografiji autora Stanoja Blagojevića govorio je član Organizacionog odbora Dragoljub Stanojević.

Specijalne nagrade osvojili su Uroš Cvetanović iz Ćuprije, kao najbolji omladinac, Ivana Todorović iz Negotina kao najbolja omladinka, Ratko Aleksandrov, kao najbolji strani šahista i Miloš Floričelović, kao najbolji domaći šahista. Pokrovitelj turnira bila je SO Negotin, dok je organizator ŠK Hemičar. Turnir je odigran po Švajcarskom sistemu (9 kola po ubrzanom tempu od 15 minuta po igraču).

Povezana vest:  Koncept ovogodišnjeg Belgrade Sport Fest-a i NAXI Plaža predstavljeni su javnosti

Konačan plasman: 1. M. Milenković 7,5, 2.–3. M. Floričelović, M. Tošić, po 7, 4.–6. M. Panić, R. Garić, M. Trailović 6,5, 6.–11. B. Tošić, D. Dodić, Z. Stojanović, S. Vlajić, D. Mitrović po 6 poena itd.

 

SVETSKI KUP U RUSKOM GRADU HANTI MANSIJSK

Ponomarjov u finalu

 

Boris Geljfand (Izrael, 2.758) i Ruslan Ponomarjov (Ukrajina, 2.739), igraće u finalu Svetskog kupa u ruskom gradu Hanti Mansijsku. U dodatnim partijama po ubrzanom i brzopoteznom tempu, Ponomarjov, nekada najmlađi prvak sveta, pobedio je ruskog velemajstora Vladimira Malahova sa 4:2, dok se Geljfand plasirao u finale još u regularnom delu, pobedom od 2:0 nad Sergejom Karjakinom.

Sledi slobodan dan, posle čega će Geljfand i Ponomarjov odlučiti ko će ući u novi ciklus FIDE za svetskog prvaka.

Rezultati polufinala: Sergej Karjakin (Ukrajina, 2.723) – Boris Geljfand (Izrael, 2.758) 0:2 (0:1, 0:1), Ruslan Ponomarjov (Ukrajina, 2.739) – Vladimir Malahov (Rusija, 2.706) 4:2 (remi, remi, 0:1, 1:0, 1:0, 1:0).

 

JOŠ JEDAN SUPERTURNIR (19. KATEGORIJA) ZA LJUBITELJE ŠAHA

Povezana vest:  ŠAH VESTI, NŠK i Jelica prvaci Srbije

Karlsen i Kramnik u Londonu

 

Posle „Taljevog memorijala“ u Moskvi, ljubitelji šaha moći će da učestvuju u još jednom duelu vrhunskih svetskih šahista, i to na turniru u Londonu, koji je startovao sinoć, a traje do 16. decembra.

Lepu priliku  da se probije na prvo mesto januarske rejting liste, imaće Magnus Karlsen (Norveška, 2.801), ukoliko turnir završi na prvom mestu, ispred Vladimira Kramnika (Rusija, 2.772), Hikaru Nakamure (SAD, 2.715), Najdžela Šorta (Engleska, 2.707), Majkla Adamsa (Engleska, 2.698) i Ni Hue (Kina, 2.665). Karlsenu će mnogo zavisiti od samog starta turnira, pošto već u prvom kolu igra sa drugim favoritom po rejtingu Vladimirom Kramnikom.

Takođe, pored ovih igrača, učestvovaće i mladi engleski velemajstori Luk Mekšejn (2.615) i Dejvid Hauel (2.597), tako da je rejting turnira nešto niži od očekivanog, „samo“ 19. kategorije (2.696 poena)…

Parovi 1. kola: Karlsen – Kramnik, Mekšejn – Šort, Hauel – Adams, Nakamura – Ni Hua.

 

BRZOPOTEZNI TURNIR „BONETU U ČAST“ U ĆUPRIJI

Zlatanović brani trofej

 

Ćuprija – Šahovski klub Radnički 13. decembra organizuje tradicionalni brzopotezni turnir „Bonetu u čast“ koji je grad posvetio profesoru Miroslavu Milenkoviću Bonetu, šahovskoj legendi, čoveku koji je šest decenija proveo za šahovskom tablom, a koji se pre tri godine povukao i otišao u penziju.

Povezana vest:  Kineski dizači tegova ne učestvuju na Azijskim igrama zbog dopinga

Popularni profesor Bone, doživeo je da mu grad svake godine organizuje turnir u njegovu čast, a ovogodišnji se igra u restoranu na stadionu Morave, 13. decembra od 10 časova. Upisnina iznosi 300 dinara, a tempo je pet minuta po igraču. Pobedniku će profesor Milenković uručiti pehar.

Prvi pobednik je bio FIDE majstor Boroljub Zlatanović, zatim je pobedio internacionalni majstor Zoran Novoselski iz Kragujevca, a u listu pobednika upisao se i FIDE majstor Dejan Branković iz Paraćina, dok je prošlogodišnji pobednik Boroljub Zlatanović iz Ćuprije, koji želi da po treći put osvoji „Bonetov pehar“.

– Šah sam zavoleo u detinjstvu i igrao ga punih 60 godina. Dok sam bio u Beogradu, branio sam boje Crvene zvezde, bio sam prvak Partizana, po povratku iz Francuske, igrao sam za klubove iz Ćuprije i Jagodine i tako šest decenija, a kao student sam ulčestvovao i na šampionatu Jugoslavije… Bugari su mi dodelili titulu majstora – seća se profesor Milenković.

Izvor: Sportski žurnal