SAAF_VUKOVI_vs_VOJVODE_2_MAJ_2010_1AMERIČKI FUDBAL, SAAF
Završnica Superlige: Ko se seli u viši, a ko u niži rang?
Vikend pred nama donosi rasplet ligaškog dels nadmetanja u elitnom rangu takmičenja srpske Superlige u američkom fudbalu, kada će biti poznato koja ekipa će se preseliti u niži rang nadmetanja.
U A diviziji rasplet je dodatno zakomplikovala kazna koja je izrečena novosadskim Vojvodama pošto su u utakmici sa Vrbasom nastupili sa oporavljenim kvoterbkom Rastkom Jokićem kog nisu na vreme registrovali za taj meč. Umesto pobede ostvarene na terenu, Novosađani su meč izgubili službenim rezultatom zbog čega Vrbas više nije na začelju, već Legionari i niški Imperatori.
Imperatori imaju najteži zadatak da izbore opstanak jer im u goste stižu aktuelni šampioni Vukovi, a Legionari dočekuju Vojvode. Vrbas će ovoga puta gostovati u Somboru, koji takođe ima učinak 2-2 i nada se učešću u plejofu.
Ukoliko somborski “Zeleni” uknjiže novu pobedu osvojiće drugo mesto, a kako to donosi i prednost domaćeg terena u polufinalu plejofa jasno je zašto se o trijumfu jedino razmišlja među “bođošima” o čemu svedoe i reči risivera domaćih Srđana Bojića:
-Očekujem da savladamo Vrbas, igrao sam u njihovoj ekipi i poznajem njihove kvalitete ali i mane. Mnogi igrači su otišli iz Hantersa u druge sredine, ali su još uvek ekipa za respekt. Ako budemo ispoštovali dogovor iz svlačionice ne sumnjam u uspeh. Od nas samih sve zavisi.
Sa njim se slaže i kornerbek Celtisa Darko Lugumerski, jedan od stubova odbrane Somboraca: – Protivnik nam je direktan konkurent za osvajanje drugog mesta u ligi. Posle mnogo problema što su nas pratili tokom sezone (povrede, nemogućnosti igranja pojedinih igrača) u ovu utakmicu najzad ulazimo sa punim sastavom, motivisani i sa velikom dozom samopouzdanja. Naravno, idemo na pobedu. Ovom prilikom bih pozvao i publiku da dođe na utakmicu i pomogne nam u ostvarenju našeg cilja.
Sa druge strane, veliki derbi B divizije igraće se u Mladenovcu, gde domaćim Forestlendersima koji imaju samo jedan poraz u goste stižu Grofovi iz Novog Kneževca koji znaju samo za pobede. U slučaju da Grofovi slave i ovoga puta obezbediće direktan plasman u elitni rang takmičenja, dok će drugačiji ishod potpuno zakomplikovati situaciju uoči poslednjeg kola u ovoj diviziji, jer svoju šansu vreba i Inđija koja koja će ugostiti debitante iz Kikinde. Vršac i beogradski Hajlenderski nadmetaće se za prvu ovogodišnju pobedu u Superligi.
Kada je reč o derbiju kola, u taboru novokneževačke ekipe sa nestrpljenjem očekuju nov nastup i to protiv direktnog rivala za prvu poziciju, Mladenovca.
-Naša sezona se igra kratko, nema revanša i zbog toga moramo biti maksimalno skoncentrisani u svakoj utakmici jer popravnog nema. Nadam se dobrom meču, velikom odzivu publike i naravno našoj pobedi iako je tradicija na strani domaćina od kojih smo nekoliko puta izgubili – rekao je hvatač ekipe Grofova Vanja Ivošević.
Najmlađi član ekipe iz Novog Kneževca, 16-godišnji startni centar Ivan Dragićević, smatra da će protiv Forestlendersa Grofovi dati sve od sebe da obezbede direktan plasman u A diviziju.
– Ekipa Mladenovca je veoma kvalitetna, sa trenerom koji ima mnogo iskustva, ali mi ove sezone igramo dobro i nadamo se povoljnom rezultatu. Ipak je ovo prilika da obezbedimo učešće u A diviziji sledeće sezone – izjavio je Dragićević.
Sa druge strane, ekipa Kikinde je do sada ove sezone odigrala dva meča u Superligi i zabeležila dva poraza i nakon prijateljske utakmice protiv “Pitbulova” iz Dalja (Hrvatska) želi u svojoj debitantskoj sezoni da ostavi što bolji utisak. Za razliku od “Mamuta”, “Indiansi” su vezali tri pobede a o njihovim očekivanjima u narednom meču govori CB Vasa Vorkapić.
-Naš predstojeći protivnik, ekipa Kikinde je najmlađi i najneiskusniji klub protiv koga ćemo igrati ove sezone ali i jako perspektivna ekipa. Pokazali su ove sezone da nisu naivan protivnik i dosta su namučili prethodne rivale. Na papiru je Inđija favorit ali poznato je da je najteže dobiti unapred dobijene utakmice. Posle kiksa u prvom kolu pobedili smo 3 utakmice za redom koje su nas vratile u trku za plasman u A diviziju. Nadam se pobedama u naredna dva kola i prolasku u viši rang čime bismo ispunili planove zacrtane pred početak sezone. Neće biti lako ali ja verujem u svoju ekipu i verujem u povoljne rezultate do kraja sezone – rekao je Vorkapić, koji kao i ostatak “indijanaca” poziva publiku da dođe na poslednji ligaški meč u ovoj sezoni i tako pomogne domaćima da nastave pobednički niz.
Podsetimo, iz B divizije najbolji tim izboriće direktan plasman u viši rang, a drugoplasirani tim će se sa pretposlednjim iz A divizije nadmetati u baražu za poslednje mesto u eliti.
Srpska Superliga u američkom fudbalu
A divizija, peto kolo:
Subota, 22. maj:
15h Legionari Sremska Mitrovica – Vojvode Novi Sad (teren 25. maj)
16h Sombor Celtis – Vrbas Hanters (stadion PIK)
Nedelja, 23. maj:
15h Niš Imperatori – Vukovi Beograd (pomoćni teren FK Radnički)
Tabela: Vukovi 4-0, Sombor, Vojvode, Vrbas 2-2, Legionari, Imperatori 1-3
B divizija, šesto kolo:
Subota, 22. maj:
17h Inđija Indians – Kikinda Mamuti (stadion OŠ Jovan Popović)
Nedelja, 23. maj:
16h Mladenovac Forestlenders – Novi Kneževac Grofovi (FK Radnički PDM u naselju Drapšin)
16h Vršac Lavovi – Beograd Hajlenders (pomoćni teren gradskog stadiona)
Tabela: Grofovi 4-0, Inđija, Mladenovac 3-1, Subotica 3-2, Kikinda 0-2, Hajlenders 0-3, Vršac 0-4
Povezana vest:  Memorijalnom padobranskom kupu „Goran Ostojić i svi pali borci"