Sahovski vikend - Delta City

Marija Rakić pobednica 47. Osmomartovskog turnira

Ženski intermajstor Marija Rakić pobednica je 47. međunarodnog Osmomartovskog turnira za šahistkinje koji je danas završen u Beogradu. Reprezentativka Srbije osvojila je 6,5 poena iz devet partija koliko ima i drugoplasirana, ženski velemajstor Irina Čoluškina, ali I slabije dodatne kriterijume.

U partijama poslednjeg kola, dosadašnja četvorostruka pobednica Čoluškina je lako savladala ženskog intermajstora Nadeždu Karmunovu iz Rusije, dok je Rakićevoj trebalo 79 poteza da, takođe crnim figurama, žrtvujući topa u pešačkoj završnici raznobojnih lovaca, slomi otpor intermajstora Svetlane Petrenko iz Moldavije.

Povezana vest:  ŠAH VESTI, KARPOV U BEOGRADU, Dačić: Pobeda Karpova bi bila važna i za srpski šah

Plasman od trećeg do šestog mesta, sa po 4,5 osvojena poena, podelile su domaća šahistkinja Mila Žarković, Melinda Goczo iz Mađarske i Ana Benderać iz Srbije. Po četiri poena imaju Petrenko I Adela Velikić iz Srbije, Karmunova je osvojila 3,5, a Teodora Injac iz Srbije 2,5 poena.

Igrano je devet kola po Bergerovom sistemu, svaka sa svakom, a nagradni fond od 130.000 dinara obezbedio je Šahovski savez Beograda (Š SB).

Povezana vest:  NHL VESTI, Sidni Krozbi produžuje ugovor sa Pitsburgom do 2025. godine

Pobednici Mariji Rakić (2.336), koja je bila prvi favorit turnira po trenutnom rejtingu na rang listi FIDE, pripalo je 50.000 dinara.