Srbija - Grcka 03
RAGBI 13
Poznat put ka SP, prvi rival Srbije Rusija
 
Svoju borbu za plasman na Svetsko prvenstvo 2017. godine, ragbi 13 reprezentacija Srbije nastaviće 16. maja utakmicom protiv Rusije u Beogradu u nastavku Evropskog šampiona B. Međunarodna federacija ragbi lige (RLIF) zvanično je objavila sistem takmičenja u kvalifikacijama za SP., pa je tako sada tačno poznat koji put mora da prođe Srbija kako bi stigla do šampionata koji se igra u Australiji i Novom Zelandu za dve godine.
Nakon prošlogodišnje prvog dela, naša reprezentacija je trenutno prvoplasirana u Evropskom šampionatu B ispred Rusije, Italije i Ukrajine. Takmičenje se nastavlja u maju gostovanjem Rusije, a do kraja godine biće poznato koje će tri reprezentacije iz ove grupe se plasirati na kvalifikacioni turnir koji se igra na jesen 2016. Godine.
Ove tri ekipe će se pridružiti Velsu i Irskoj koji će biti nosioci završnog turnira kvalifikacija, dok  je četvrti učesnik pobednik ovogodišnjeg Evropskog šampionata C u kojem učestvuju Grčka, Malta, Letonija i Španija. Tih šest timova će biti žrebani u dve grupe po tri ekipe, čiji će pobednici obezebediti direktan plasman na SP.
Drugoplasirane reprezentacije u grupama će u međusobnim baražu koji je zakazan za 5. novemabr 2016. godine u engleskom gradu Liju odlučiti trećeg učesnika Svetskog prvenstva iz evropskih kvalifikacija.
Nije nas iznenadila potvrda kvalfikacionog sistema jer smo predostavljali još prošle godine da je učešće u Evropskom šampionatu B početak puta ka SP. Svi timovi imaju svoje ambicije i svesni smo da će plasman biti jako težak. Trenutno u našem fokusu je prva sledeća prepreka, a to je Rusija koja stiže 16. Maja u Beograd. Naša želja je da zadržimo prvo mesto na tabeli zbog čega nam je ova utakmica prioritet, o daljem putu u kvalifikacija pričaćemo kada za to dođe vreme – poručio je selektor ragbi 13 reprezentacije Srbije Marko Janković.
Povezana vest:  SKIJANJE,-SVETSKI KUP, Austrijanka Ana Feninger pobednica veleslaloma u Lincu