Met Bouven u BeograduMet Bouven oduševio mlade ragbiste u Zemunu

Više od 200 beogradskih osnovaca imalo je prilike danas da se na stadionu FK Zemun upozna i druži sa jednim od najboljih svetskih ragbista Metom Bouvenom. Bivša velika zvezda NRL stigla je u Beograd kako bi promovisao pilot program Ragbi 13 Federacije Srbije i Australijske ambasade pod nazivom Ragbi liga odlikaša.
– Veoma sam zahvalan što mi je moj klub Vigan omogućio šansu da pomognem promociji ragbija 13 na ovim prostorima. Ovaj sport definitivno raste i programi poput ovog daju šansu deci da se upoznaju sa ragbijem, ali druže i zabavljaju. Srbija će imati u meni velikog navijača u borbi za plasman na Svetsko prvenstvo 2017 – izjavio je Boven koji prošle sezone predvodio Voriorse finala engleske Super lige.
Mlade ragbi nade oduševljeno su se družile sa bivšim igračem Nort Kvinslend Kaubojsa u najjačoj svetskoj ragbi ligi – NRL-u. Ragbi 13 Federacija Srbije i amabasada Australije počeli su realizaciju ovog programa početkom godine sa željom da se kroz promocije po beogradskim osnovnim školama dečaci i devojčice upoznaju sa ragbijem i potom besplatno treniraju do kraja školske godine.
Na stadionu FK Zemun danas je održan jedan od takmičarskih turnira za polaznike programa i to na dan kada se obeležava stogodišnjica ANZAC Day-a, odnosno iskrcavanja Australijanaca i Novo Zelanđana na Galipolje, jedne od ključnih bitki u
Prvom svetskom ratu.
Istovremeno danas se navršilo i 61 godina od prve zvanične utakmice ragbija 13 koja je odigrana u Srbiji.
– Zajedno sa Ragbi 13 Federacijom Srbije pomogli smo realizaciju ovog programa pošto je Australija lider u ovom sportu. Danas se navšrava tačno 100 godina od jednog od najznačajnijih datzuma u istoriji nape zemlje, ali je to istovremeno šansa da se setimo žrtava i ostalih naših saveznika u Prvom svetskom ratu, pre svega Srbije. Nadamo se da ćemo u budućnosti nastaviti saradnju na promociji sport, zabave i igre za decu – rekla je ambasadorka Australije u Srbiji Džuli Fini.
Poseta Bouvena veoma je značajna za imidž i razvoj ragbija 13 u Srbiji. Seniorska reprezentacija je trenutno 13 na planeti sa značajnim šansama da se plasira na Svetskor prvenstvo 2017. godine u Australiji i Novom Zelandu.
Popularizacija i masovnost ovog sporta je bitan deo tih planova, zbog čega su projekat Ragbi liga odlikaša podržali i Ministarstvo sporta i omladine, Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja, Sekretarijat za sport i omladinu Grada Beograda i Opština Zemun.
Takođe, program Ragbi liga odlikaša rađen je po modelu LTAD (Long Term Athlete Develompent) koji je razvio Australijski Institut Sporta, a gde je akcenat na dečijoj edukciji o sportu kroz igru i zabavu.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, Kanada u finalu protiv SAD