kuglaNJE SENIORSKE REP SRBIJEKUGLANJE
Megdan sa svetskim šampionima za vikend u Banji Junaković
 
Seniorske, kadetske i pionirske kuglaške selekcije Srbije odigraće su subotu i nedelju 2. i 3. maja prijateljske utakmice sa selekcijama Mađarske na kuglani sa osam staza u Banji Junaković i biće to za obe reprezentacije poslednja provera pred Šampionate sveta u Špajherzdorfu u Nemačkoj od 4. do 23. maja.
Obe seniorske reprezentaceje Mađarske će u Špajherzdorfu braniti svetske titule. Selektor seniora Miloš Ponjavić, odlučio se da za ovu utakmicu pozove deset igrača (igraće se prvog dana sa po devet kuglašica i kuglaša) i na spisku su: Vilmoš Zavarko, Daneil Tepša (obojica Sport Podbrezova, Slovačka), Robert Ernješi (Segedin), Goran Ostojić, Čongor Baranj, Miloš Simijonović, Radovan Vlajkov i Igor Kovačić (svi Beograd),  Uroš Jagličić i Goran Čaluković (obojica Metalac, Gornji Milanovac).
Selektor seniorki Dragan Fatović odlučio se za ovih devet kuglašica: Hermina Lukač, Livia Santo, Zorica Barać (sve Pionir), Maja Đukić, Jovana Stantić i Marijana Oros (sve Radnički, Novi Sad), Jasmina Anđelković (Džambo invest, Novi Sad), Marija Kresović (Kristal) i Ksenija Milosav (SPC Vojvodina, Novi Sad).
Selektor kadeta Mirko Čukvas ima na raspolaganju šestoricu igrača za meč sa Mađarskom: Marko Antić (C. zvezda),  Nemanja Balać (Apatin), Želislav Jakab i Željko Garafijat (Dolina, Padina), Sebastijan Molnar (Jedinstvo. Novi Bečej) i Ilija Ostojić (Vrbas).
U ženskoj kadetskoj selekciji koju vodi selektor Ljubomir Štetin su Kristina Ljubenković (Pobednik), Angela Zolnai (Jedinstvo, Novi Bečej), Ana Boškov, Olivera Čikoš i Milica Perin (sve Banat, Zrenjanin) i Ivana Arsić (PPT Trstenik).
U pionirskoj konkurenciji igraće Tanja Petrović (PPT Trstenik) i Mateja Šakić (Beograd). Hermina Lukač će u Špajherzdorfu prvo igrati za kadetkinje, a zatim u seniorskoj reprezentaciji.
Svečano otvaranje prijateljskog meča Srbija – Mađarska  je u subotu u 8,30 časova. Od 9 časova igraju po šest kadeta i kadetkinja  a zatim  pioniri i pionirke kao i po  jedna seniorka i senior.
Od  13,40 do 17,10 su mečevi seniorskih selekcija. U nedelju od 8 časova igraju kadetske selkcije sa po četiri kuglišice i kuglaša, a zatim od 10,20 seniorske reprezentacije sa po šest igračica i igrača.
Pojedinačni Svetski kup za pionire odgraće se u Špajherzdorfu od 6. do 8. maja, zatim će se održati ekipno i pojedinačno kadetsko Prvenstvo sveta od 8. do 13. maja i na kraju od 13. do 23. maja ekipni seniorski Šampionat sveta.
Muška reprezentacija Srbija, koja je pre dve godine na SP u Zalaegersegu osvojila bronzu,  na ekipnom seniorskom Šampionatu sveta u Špajherzdorfu igraće u grupi „B“ sa  Poljskom, Italijom i jednim od kvalifikanata (BiH, Estonija, Crna Gora i Danska).
U „A“ grupi su Hrvatska, Slovenija, Slovačka i kvalifikant, u „C“ grupi Rumunija (bronza 2013), Nemačka, Francuska i kvalifikant i u „D“ grupi Mađarska (brani titulu), Austrija, Češka i kvalifikant.
Kuglašice Srbije će igrati u „D“ grupi sa Češkom (bronza sa prošlog SP), Slovačkom i Estonijom,
U „A“ grupi za kuglašice su Rumunija (vicešampion sveta), Austrija, Italija i Danska, u „B“ grupi Mađarska (šampion sveta), Nemačka, Poljska i kvalifikant, u „C“ grupi su Hrvatska (bronza sa SP 2013), Slovenija, BiH i kvalifikant. Kvalifikanti su Crna Gora i Francuska.
U drugoj fazi,  prvoplasirani iz „B“ grupe igra sa drugoplasiranim iz „D“  grupe i obrnuto. Na isti način ukrštaju se A“ i „C“ grupa
Povezana vest:  Večiti rivali za Mihajla Milavića