sahPočinje šahovski turnir

Za Kup Srbije „Svetozar Gligorić?“, koje se u Kraljevu igra od 16. do 22. maja, prijavljeno je 13 ekipa, saopštio je Šahovski savez Srbije (ŠSS).
Pored branioca Kupa, kragujevačke ekipe Vodovod-Radnički, prijavljeni su prvoligaši Jugović iz Kaća, Novosadski ŠK, Metalac Takovov iz Gornjeg Milanovca, beogradska Lasta i domaćin Sloga.
Pravo učešća na prošlogodišnjem takmičenju izborili su Srbobran, VŠK 2005 iz Valjeva i Stara Pazova, a kroz kvalifikacione turnire još čačanski Borac, Goč iz Vrnjačke Banje, Omladinac iz Novih banovaca i Trepča iz Kosovske Mitrovice.
Zanimljivo je da je pravo učešće po nekoliko osnova imalo 30 ekipa iz Srbije, Vojvodine i sa Kosova, a da je učešće na turniru u Kraljevu potvrdilo tek njih 13, što se tumači teškom materijalnom situacijom u kojoj se nalate šahovski klubovi. Nekoliko godina ne igra se Kup za ženske ekipe, pa je beogradski BAS, višestruki državni prvak učestvovao na muškom turniru.
Kup Srbije u šahu po treći put igra se pod imenom velemajstora Svetozara Gligorića (1923-2012), šahovske legende uvažavane širom sveta.

Povezana vest:  KUGLANJE, Šesta titula Slađane Nikolić, peto zlato Darka Markovića na Prvenstvu Niša