Serbia v Lionhearts 01RAGBI 13
Srbija veruje u istorijsku pobedu protiv Rusije
 
Selektor reprezentacije Srbije u ragbiju 13 Marko Janković veruje da njegova ekipa može da prođe u drugi krug kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine u Australiji i Novom Zelandu. Srbija u subotu 16. maja (17.00) na stadionu Nastavnog centra Makiš u Beograd dočekuje Rusiju u Evropskom šampionatu B, takmičenju koje je prva faza kvalifikacija. Srpski ragbisti trenutni su lideri na tabeli i sa pobedom u subotu bi napravili veliki korak u borbi za odlazak na SP.
– Pred nama je ni malo lak zadatak jer do sada nismo nikada uspeli da savladamo Ruse. Suvišno je reći koliko su momci motivisani da pred svojim navijačima zabeleže istorijski trijumf koji bi nam otvorio vrata za dalji plasman u kvalifikacijama za SP – rekao je uoči meča Janković.
Stručni štab reprezentacije odredio je 20 igrača koji će konkurisati za meč sa Rusima. Novom ime u odnosu na prethodne mečeve je Džejson Muranka, ragbista Djusberi Remsa, člana engleskog Čempionšipa. Muranka je iskoristio svoje srpske korene po majici i predstavljaće veliko pojačanje za „orlove“.
– Imali smo težak zadatak da izaberemo ekipu posle prvog dela prvenstva i generalne probe protiv engleskih Lajonhartsa. Ovaj tim ima naše puno poverenje i sigurni smo da će momci dati sve od sebe u subotu. Poštujemo maksimalno protivnika, kao što verujemo i da nas Rusi respektuju. Međutim, verujemo da ćemo uz pomoć naših navijača pružiti partiju kakvu svi očekujemo – poručio je Janković.
U dosadašnjem toku Evropskog šampionata B Srbija je prošle godine savladala u Beogradu Italiju (45:6) i Ukrajinu (40:14), dok je jedini poraz zabeležila upravo u Rusiji – 20:6. Dalje idu tri prvoplasirane ekipe, koje će se zajedno sa Velsom, Irskom i pobednikom Evropskog šampionata C boriti za jedno od tri preostala mesta iz Evrope na Svetskom prvenstvu 2017. godine.
– Naš cilj se zna – plasman u narednu rundu kvalifikacija. Rezultati iz prvog dela Evropskog šampionata B daju nam zapravo da se nadamo željenom ishodu. Ekipa je spremna da nanese prvi poraz Rusima u medjusobnim duelima – izjavio je potpredsednik Ragbi 13 Federacije Srbije Nebojša Sretenović.
Ovo će biti sedmi dule Srbije i Rusije, a svih šest pobeda ostvarili su ruski ragbisti. Najbliža pobedi, srpska reprezentacija bila je 2012. godine u Moskvi gde je domaćin slavio sa 21:20.
Spisak Srbije: Miloš Ćalić, Vladislav Dedić, Vojislav Dedić, Miodrag Tomić, Miloš Zogović (Crvena Zvezda), Džejson Muranka (Djusberi Rems), Stefan Nedeljković, Aleksa Radić, Dalibor Samardžić, Stevan Stevanović, Dalibor Vukanović (Dorćol), Stefan Ilić, Dragan Janković, Džavid Jašari, Vlado Kušić, Nikola Srbljanin (Partizan), Žarko Kovačević, Pero Madžarević (Radnički Nova Pazova), Vladica Nikolić (Roan XIII), Stefan Nikolić (Tašmajdan Tigrovi).
Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Šifrin: Sanjar sam, ponekad razmišljam o četiri medalje na ZOI